Kuvajt zatražio sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a zbog Gaze

Mnogi su se obratili za pomoć ljekara s ranama zadobijenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja (EPA)

Kuvajt je pozvao na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nasilja u Gazi u kojem je, po posljednjim podacima, ubijeno 55-oro Palestinaca, javila je Anadolija.

Kuvajt, privremena članica Vijeća sigurnosti UN-a, pozvala je na održavanje hitnog zasjedanja u utorak.

Palestinski predstavnik u Ujedinjenim narodima Riyad Mansour također je pozvao na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti.

Izraelska vojska ubila je najmanje 55 Palestinca na prosvjedima koji se od ponedjeljka ujutro održavaju na granici Pojasa Gaze zbog otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi priopćilo je da su izraelske snage ranile najmanje 2.770 prosvjednika, među kojima se nalaze i osobe s ranama zadobivenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja.

Osim bojevog streljiva, izraelske snage su ispaljivale i suzavac na tisuće Palestinaca koji su došli sudjelovati na prosvjednom skupu.

Upozorenje izraelske vojske

Sve palestinske frakcije u Gazi su podržale poziv na “milijunski marš povratka” tokom kojeg je najavljeno da će pokušati prijeći graničnu ogradu.

S druge strane, Izrael je ranije upozorio palestinske stanovnike u Pojasu Gaze da će riskirati svoje živote ako se približe granici.

Prosvjed se održava uoči godišnjeg obilježavanja Nakbe, ili “katastrofe”, kojim se obilježava dan kada je država Izrael osnovana 1948. godine, što je dovelo do proterivanja stotina tisuća Palestinaca iz njihovih sela.

Trumpova odluka s kraja prošle godine da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu pokrenula je višemjesečne prosvjede širom palestinskih teritorija.

Od 30. ožujka, kada se svakog petka održavaju prosvjedi uz granicu Pojasa Gaze i Izraela, poginulo je na desetke Palestinaca, dok ih je više od 8.500 ranjeno.

Izvor: Agencije