Kuvajt: Zaustaviti zamršeni čvor zaljevske krize

Kuvajt posreduje u rješavanju blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat (EPA)

Grupa intelektualaca i javnih ličnosti iz Kuvajta zajedničkim saopćenjem apelovala je na čelnike država Zaljeva da riješe krizu u toj regiji.

“Nastavak krize rezultirat će eksplozijom koju niko neće moći zaustaviti. Postojeća situacija očito je prilika za regionalne i međunarodne aktere koji žele da tenzije između zemalja regije eskaliraju”, navodi se u saopćenju koje je potpisala grupa od 53 univerzitetska profesora, diplomata, privrednika, političara i medijska radnika, prenosi Anadolija.

Apelovali su na vlade i čelnike regije da, kako se navodi, na “mudar” način riješe postojeću krizu, bez izazivanja dodatnih tenzija.

Upozorili su da bi se trenutna kriza, ako se ne riješi na vrijeme, mogla pretvoriti u zamršeni čvor.

Opasnost od komplikovanja

Ista grupa i u septembru je apelovala na rješavanje zaljevske krize.

Čelnik Kuvajta, šeik Sabah al-Ahmad Al Sabah, u oktobru je upozorio da bi se kriza između četiri arapske države i Katara “mogla zakomplikovati”, kao i da bi propast Vijeća zaljevske saradnje mogla značiti kraj jednog od posljednjih uporišta arapske saradnje.

Kuvajt posreduje u rješavanju blokade koju su Kataru nametnuli Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat.

Saudijska Arabija, Bahrein, UAE i Egipat prekinuli su 5. juna diplomatske odnose s Katarom optužujući tu zemlju da podržava terorizam. Vlasti Katara negirale su optužbe, tvrdeći da su politički motivisane.

Izvor: Agencije