Kuvajt želi pristup međunarodnim takmičenjima

Kuvajt nije učestvovao u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. (EPA)

Kuvajtski parlament usvojio je novi Zakon o sportu kako bi ponovno stekao pristup međunarodnim takmičenjima, koji je kuvajtskim sportistima uskraćen zbog navodnog uplitanja Vlade u sport.

U oktobru 2015. međunarodna sportska tijela na čelu s FIFA-om i Međunarodnim olimpijskim komitetom (MOK) Kuvajtu su drugi put od 2010. onemogućila pristup međunarodnim takmičenjima zbog navodnog uplitanja Vlade u sport.

Prošle godine vlasti su raspustile sportske organizacije u Kuvajtu, uključujući Olimpijski komitet i Nogometni savez.

Naknadno su instalirale zamjenska privremena tijela, koja FIFA i MOK ne priznaju.

Nezavisnost sporta

Zvanična kuvajtska novinska agencija KUNA izvještava da je parlament izglasao novi zakon “kako bi tim potezom potvrdio nezavisnost sporta”.

Zakon će dovesti do ukidanja zabrane, rekao je zamjenik ministra za mlade Khalid al-Rodhan.

“Sada imamo zakon koji ispunjava međunarodne uvjete i kriterije”, poručio je kuvajtski zvaničnik.

Najavio je da će uskoro pisati FIFA-i sa zahtjevom da ukine zabranu, dodaje KUNA.

Analitičari kažu da je sportska kriza u Kuvajtu, zbog koje je zemlja izgubila pristup međunarodnim takmičenjima, rezultat borbe za vlast u vladajućoj eliti.

Kuvajt nije učestvovao u kvalifikacijama za Svjetsko nogometno prvenstvo koje će se održati iduće godine, ni u onima za Azijski kup 2019. godine. Prethodno nije nastupio ni na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Međunarodna sportska tijela uvjetuju povratak Kuvajta na takmičenja novim zakonom o sportu usklađenim s međunarodnim sporazumima, odustajanjem od tužbi protiv vodećih međunarodnih organizacija i ponovnim instaliranjem nekadašnjih sportskih komiteta.

Izvor: Agencije