Kuvajtska vlada podnijela ostavku

Protesti opozicije ispred ureda za kriminalnu istragu 23.novembra (EPA)

Kuvajtska vlada podnijela je ostavku u ponedjeljak, u pokušaju da riješi zahtjeve demonstranata i opozicionih stranaka da premijer odstupi zbog optužbi za korupciju, potvrdili su parlamentarni izvori agenciji Reuters.

Nije jasno da li je ostavku vlade prihvatio emir, šeik Sabah al-Ahmad al-Sabah. Ako on to učini, tada može i raspustiti parlament prije proglašenja datuma novih izbora.

Glasnogovornik parlamenta je nakon sastanka s emirom i članovima kabineta izjavio novinarima da on nije obaviješten ni o kakvoj odluci o raspuštanju parlamenta.

Golfska država, jedna od najvećih OPEC-ovih proizvođača nafte, proživjela je ranije ovog mjeseca svoju najveću političku krizu u proteklim godinama, kada su demonstranti udruženi s opozicionim zastupnicima upali u parlament da zahtijevaju ostavku premijera Sheikh Nasser al-Mohammed al-Sabaha.

Mala populacija i velikodušan sistem socijalne skrbi izolirali su Kuvajt, koji leži na jednoj desetini svjetskih rezervi nafte, od masovnih protesta koji potresaju arapski svijet ove godine i koji su doveli do pada četiri arapska autokratska režima.

Ali malena naftna država, koja omogućava kritike svojih vlada što je rijetka mjera u Zaljevu, zatvorena je u političkoj borbi između vlade kojom dominira vladajuća Al Sabah obitelj i voljom naroda izabranog parlamenta.

Prethodna vlada podnijela je ostavku u martu kako bi izbjegla parlamentarno saslušanje tri ministra, što je glavno oružje koje izabrano tijelo ima na raspolaganju protiv vlade.
 

Izvor: Agencije