Kvadrat stana u Podgorici duplo skuplji nego u Beču

Praznih 58.000 stanova, ako u prosjeku koštaju po 50.000 eura, predstavljaju gotovo tri milijarde eura 'mrtvog kapitala' (Al Jazeera)

U Crnoj Gori ima oko 58.000 praznih stanova, podaci su nacionalnog Zavoda za statistiku – Monstata.

Istovremeno, građevinari tvrde da svi zajedno nemaju ni 1.000 neprodatih stanova, trgovci nekretninama se žale da godinama ništa ne mogu prodati, a građani se kunu da bi radije kupili stan u Beču nego u Podgorici, jer je duplo jeftiniji.

Podatak Monstata je dobijen u okviru popisa stanovništva 2011. godine, a ako je do sada, uprkos krizi, promijenjen, prije će biti da je veći broj praznih stanova, s obzirom da građevinari ne prestaju zidati i ne spuštaju cijenu kvadrata, banke se drže visokih kamata, a građanima padaju plate ili ostaju bez posla, piše portal Analitika, kako prenosi Tanjug.

‘Mrtvi kapital’

Praznih 58.000 stanova, ako u prosjeku koštaju po 50.000 eura, predstavljaju gotovo tri milijarde eura “mrtvog kapitala”, ukazuje informativni portal i dodaje da je, ukoliko je vjerovati građevinarima da nemaju zaliha u stanovima, barem polovina ovog fonda “oprala” nečiji novac.

To bi, ujedno, bilo jedino objašnjenje zašto u njima ne obitavaju nečiji podstanari, kako ne bi bili “mrtav kapital” i kako bi pala cijena zakupa.

Za četvrti kvartal ove godine planirane su izmjene Zakona o porezu na nepokretnu imovinu, kojim će se dodatno sagledati ova materija, posebno za oporezivanje sekundarnih objekata, prije svega praznih stanova, odnosno onih koji se u poslovnim knjigama građevinskih firmi vode kao “zalihe gotovih proizvoda”, najavili su iz Ministarstva finansija.

Očigledno je, navodi portal, da Vlada ima veliki problem da naplati porez od građevinara, jer nemaju novca, a do sada je po tom osnovu makar postala vlasnik dva stana u Podgorici, od kojih je jedan dat za smještaj poreskih inspektora, a drugi vraćen vladinoj Komisiji za stambena pitanja.

‘Prazni stanovi’ nepoznata kategorija

Iz Ministarstva finansija podsjećaju da poresko zakonodavstvo ne poznaje kategoriju “prazni stanovi”, tako da za njih ne važi poseban poreski tretman, i dodaju da prihod od poreza na nekretnine u cijelosti pripada opštinama, pa one same kreiraju poresku politiku u tom domenu.

Građani Podgorice, ljuti što je cijena jednog kvadrata stana tri puta veća od prosječne plate, odlučuju se za stambene kredite samo ako rade u državnoj službi, jer jedino tako mogu biti sigurni da će ostati 20 godina na poslu i da će im država pomoći nižim kamatama ili povoljnijim kreditima.

U očekivanju boljih vremena, mnogo ljudi sanja da se jednog dana usele u vlastiti stambeni prostor, država se nada da će izmjenom zakona poboljšati stanje, dok građevinari čekaju u redu pred državnim vratima za olakšice i pitanje je može li se i kako razbiti taj krug u kome su gotovo svi nezadovoljni.

Izvor: Agencije