Kvalifikacije za LE: Pobjede hrvatskih klubova

Rijeka je pobjedom od 1:0 nad Ferencvarosem započela evropsku priču ove sezone (EPA)

Nakon početka kvalifikacija za Ligu prvaka, nogometni klubovi iz regije učestvovali su i u borbama za učešće u Europskoj ligi u mečevima drugog pretkola gdje su zabilježili promijenjiv uspjeh.

Kiparska Omonia je u Podgorici savladala domaću Budućnost sa 2:0, a golove su postigli Roberto (36) i Lobjanidze u 79. minuti.

Slovački Trencin je na svome terenu deklasirala Vojvodinu rezultatom 4:0. Trostruki strijelac bio je Simon koji je golmana gostiju iz Srbije savladao u 20., 53. i 60. minutu, dok je konačni rezultat postavio Jairo u 72. minuti.

Prvi od bh. predstavnika nastupio je Širok Brijeg koji je sa 1:2 poražen u Češkoj od ekipe Mlada Boleslav. Širokobriježani su poveli u 51. minuti pogotkom Zakarića, da bi Česi preko Skalaka poravnali u 68. minuti, a pobjedonosni gol postigao je Duris osam minuta kasnije.

Drugi predstavnik Srbije, Jagodina remizirala je (0:0) na nezgodnom gostovanju kod rumunskog CFR Cluja, a istim rezultatom je okončan regionalni derbi u Skoplju između domaćeg Metalurga i sarajevskog Željezničara.

Timovi iz Hrvatske su svi upisali pobjede. Split je sa 2:1 pobijedio Hapoel Beer Shevu iako su gosti poveli u 31. minuti pogotkom Buzgala. No, Splićani su do trijumfa došli golovima Dujmovića u 78. i Bilića u 84. minuti (penal).

Rijeka je sa 1:0 nadigrala mađarski Ferencvaros, a gol odluke postigao je Krstanović sa bijele tačke u 85. minuti.

Splitski Hajduk je kao gost trijumfovao nad irskim Dundalkom sa 2:0. Hrvatski tim je poveo u devetoj minuti preko Caktaša, da bi Vlašić ovjerio pobjedu golom u 73. minuti.

Sarajevo je na svome terenu pretrpjelo poraz od norveškog Haugesunda od 0:1, a jedini gol na Koševu postigao je rezervista Bamberg u 85. minuti.

Uvjerljiv poraz pretrpio je predstavnik Srbije Čukarički koga je savladao austrijski Grodig sa 4:0 golovima Nutza u 37. i 90., te Schuetza u 80. i 85. minuti.

Rezultati timova iz regije:

Budućnost (Crna Gora) – Omonia (Kipar) 0:2

Trencin (Slovačka) – Vojvodina (Srbija) 4:0

Mlada Boleslav (Češka) – Široki Brijeg (BiH) 2:1

CFR Cluj (Rumunija) – Jagodina 0:0

Metalurg (Makedonija – Željezničar (BiH) 0:0

RNK Split (Hrvatska) – Hapoel Beer Sheva (Izrael) 2:1

Rijeka (Hrvatska) – Ferencvaros (Mađarska) 1:0

Dundalk (Irska) – Hajduk Split (Hrvatska) 0:2

Sarajevo (BiH) – Haugesund (Norveška) 0:1

Čukarički (Srbija) – Grodig (Austrija) 0:4

Izvor: Al Jazeera i agencije