Kvalifikacije za SP: Porazi udaljili Crnu Goru i Sloveniju od baraža

Porazi od Danske i Engleska u pretposljednjem kolu kvalifikacija udaljili su nogometne reprezentacije Crne Gore i Slovenije da izbore doigravanje i plasman na Svjetsko prvenstvo sljedeće godine u Rusiji.

Crnogorci su u Podgorici ugostili Dance koji su na kraju slavili sa minimalnih 1:0. Strijelac jedinog gola na stadionu Pod Goricom bio je Christian Eriksen u 16. minuti. Ovaj meč je igran u grupi E gdje je Poljska deklasirala Armeniju sa 6:1 i izborila plasman na Mundijal naredne godine.

Da bi izborila drugo mjesto i plasman u doigravanje, Crnoj Gori sada treba uvjerljiva pobjeda nad Poljskom u posljednjem kolu, a da Rumunija nadigra Dansku.

Minimalan poraz i žestok udarac borbi za plasman pretrpjela je i Slovenija na gostovanju kod Engleske. Iako su se izabranici Srećka Kataneca žestoko borili, na kraju je slavio “Gordi Albion” sa 1:0, a gol je djelo Harryja Kanea u četvrtoj minuti sudijske nadoknade.

Ova pobjeda donijela je Englezima plasman na SP u Rusiji, dok je ostala žestoka borba za drugo mjesto i baraž. Škotska je na svom terenu pobijedila Slovačku sa 1:0 i sada zauzima drugo mjesto sa 17 bodova. Slovaci su treći sa 15, dok Slovenci imaju 14. bodova.

U posljednjem kolu, ako žele u dodatni dio kvalifikacija, Slovenci moraju savladati Škotsku i da Slovačka izgubi od autsajdera Malte.

Plasman na SP izborila je i Njemačka pobjedom na gostovanju kod Sjeverne Irske koja će u baraž iz grupe C.

Današnji rezultati

Grupa C

Parovi: Azerbejdžan – Češka 1:2, San Marino – Norveška 0:8, Sjeverna Irska – Njemačka 1:3

Poredak: Njemačka 27, Sjeverna Irska 19, Češka 12, Norveška 10, Azerbejdžan 10, San Marino 0.

Grupa E

Parovi: Armenija – Poljska 1:6, Crna Gora – Danska 0:1, Rumunija – Kazahstan 3:1

Poredak: Poljska 21, Danska 19, Crna Gora 16, Rumunija 12, Armenija 6, Kazahstan 2.

Grupa F

Parovi: Malta – Litvanija 1:1, Škotska – Slovačka 1:0, Engleska – Slovenija 1:0.

Poredak: Engleska 23, Škotska 17, Slovačka 15, Slovenija 14, Litvanija 6, Malta 1.

Izvor: Al Jazeera i agencije