LA: Bivši policajac navodno ubijen

U potjeri za bivšim policajcem, koji se tereti za ubistvo nekoliko ljudi, policijske snage Los Angelesa opkolile su jednu planinsku kolibu, vjerujući da se tu nalazi bjegunac koji je tokom akcije upucao jednog čovjeka. Nakon pucnjave koliba se, navodno, zapalila, a bjegunac nikada nije izašao iz nje.  

Policija je za agenciju AP rekla da je pronašla jedno spaljeno tijelo, za koje se sumnja da je bivši losanđeleski policajac Christopher Dorner, čime bi bila završena potjera za najtraženijim čovjekom u SAD-u u posljednjih nekoliko sedmica.

Vjeruje se da je Dorner ubio najmanje četvero ljudi, a hiljade policajaca su tragale za ovim bivšim rezervistom mornarice, koji je prijetio njima i njihovim porodicama zbog otkaza kojeg je dobio 2007.

Američke televizije su u utorak kasno popodne prekinule program i uživo se javljale sa lica mjesta, gdje je Dorner navodno poslije nekoliko dana skrivanja bio otkriven.

Policija je objavila kako vjeruje da je on prije dva dana upao u jednu planinsku skijašku kuću u mjestu Big Bear Lake i vezao dvoje ljudi koji su tu živjeli. Nakon skrivanja Dorner je u utorak uzeo njihov kamionet, pokušavši da pobjegne iz te regije koja je bila okružena policijom.

Međutim, na putu su ga opazili policajci koji su dežurali, a Dorner je tada zapucao na njih i ubio jednog, a ranio drugog pripadnika losanđeleske policije (LAPD).

‘Opasan profesionalac’

Cindy Bachman, glasnogovornica šerifa okruga San Bernadino gdje se odvijala akcija, potvrdila je da je jedan pripadnik policije ubijen, a drugi ranjen u pucnjavi.

Osumnjičeni je “opisan kao neko ko liči na Christophera Dornera i mi imamo razlog da vjerujemo da je to on”, rekla je Bachman.

Mediji su Dornera opisivali kao veoma istreniranog i opasnog profesionalca, odličnog snajperistu, koji nije prezao da puca u policiju.

On je prethodno na internetu u svom manifestu objavio rat policji u Los Angelesu, kao osvetu za otkaz koji je dobio 2007. godine.

Sve je počelo kada je Dorner prije više od pet godina prijavio jednog od kolega da je pretukao osumnjičenog, koji je bio osoba sa posebnim potrebama.

Poslije istrage interna policijska komisija je ustanovila da prekoračenja sile nije bilo i Dorner je, kako je rečeno, zbog lažne prijave dobio otkaz.

Izvor: Agencije