LA: Policija dobija prenosne kamere

Policija će biti opremljena prenosnim kamerama od januara (AP)

Gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti objavio je plan opremanja 7.000 policajaca kamerama do sljedećeg ljeta, čime će policija u tom gradu postati najveća agencija sa tako ambicioznim planom.

Garcetti je kazao novinarima da planira uložiti milione dolara budžeta za kamere te da će prva narudžba stići već u januaru.

“Ovo je ogroman korak za policiju. Nijedan veliki grad nije ni blizu ovakve implementacije”, rekao je šef policije Charlie Beck.

Još od smrtonosnog napada na nenaoružanog crnog tinejdžera, kojeg je u Fergusonu ubio bijeli policajac, upotreba kamera je postala dio debate o ponašanju policajaca.

“Kamere na tijelima neće riješiti sve problem u policiji. Ali imati videozapis interakcije sa javnosti će pomoći da policajce držimo odgovornim za loše postupanje, te da brzo oslobodimo pogrešno optužene, da pomognemo javnosti da bolje razumije moć koju dajemo policiji i kako je koriste“, reao je izvršni direktor Američkog sindikata građanskih sloboda za Južnu Kaliforniju (ACLU), Hector Villagra.

Nadzor tehnoloije

On je kazao da je najvažniji dio procesa postavljanje uputstava za nadgledanje tehnologije, odnosno kada se kamere pale, a kada gase, te smiju li policajci pregledavati snimke nakon upotrebe sile.

Predsjednik policijske uprave Los Angelesa Steve Sobroff procjenjuje da će kamere koštati najmanje 10 miliona dolara.

Mnoge policijske uprave koriste kamere i kažu da su efikasne.

Policijska uprava u kalifornijskom Rialtu navodi da je upotreba kamera smanjila broj žalbi protiv policajaca za 89 posto.

Nakon protesta zbog ubistva Michaela Browna u Fergusonu, predsjednik SAD-a Barack Obama predložio je potrošnju 74 miliona dolara za opremanje 50.000 policajaca.

Izvor: Agencije