Lagarde osuđena, ali nije kažnjena

Christine Lagarde, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) proglašena je krivom za nemar. No, pariški sud nije joj izrekao kaznu.

Predmet suđenja bila je njena odluka, dok je obavljala funkciju ministrice finansija Francuske, da dugogodišnji spor pošalje na arbitražu, koja je rezultirala isplatom odštete francuskom tajkunu.

Kako je izjavio njen advokat, Lagarde još nije odlučila hoće li se žaliti na presudu.

Ona se već nalazi na putu za Washington. Izvršni odbor MMF-a uskoro bi se trebao sastati kako bi razmotrio posljednja dešavanja. Tokom cijelog procesa odbor MMF-a pružao je punu podršku svojoj direktorici.

Tok suđenja

Christine Lagarde opušteno i s osmijehom ušetala je u pariski sud na početak svog suđenja. Cijelu prošlu sedmicu odgovarala je na pitanja sudija i zakonodavaca o svojoj ulozi u isplati 400 miliona eura, novca poreskih obveznika, francuskom tajkunu Bernardu Tapieu 2008. godine.

U to vrijeme Lagarde je bila ministrica finansija u vladi Nikolasa Sarkozya, bliskog Tapieovog prijatelja.

Optužbu za nemar i zloupotrebu javnog novca Christine Lagarde je negirala.

“Bila je vrlo odlučna. Samo da vas podsjetimo da je ona sama tražila od Odbora MMF-a da joj skine imunitet, jer ga ona kao direktorica ima. To je tražila jer je željela da bude ovdje, da stane pred sudije i da odgovori na sve optužbe koje joj se stavljaju na teret”, kazao je Patrick Maisonneuve, advokat Christine Lagarde

Na suđenju je svjedočilo i nekoliko bivših francuskih ministara.

Ovaj slučaj datira još iz 1990. godine kada je biznismen Bernard Tapie svoj udio u Adidasu prodao banci Credit Lyonnais. Banka je potom njegov udio preprodala za mnogo veću cijenu, što je razbjesnilo Tapiea koji je potom tvrdio da je prevaren. S obzirom na to da je u to vrijeme Credit Lyonnais bio u rukama države, Tapie je tužio Francusku i tražio odštetu.

Odgovor na pitanje koje su sudije tražile od Lagarde jeste zašto je donijela tako neobičnu odluku i ovaj slučaj poslala na arbitražu umjesto na obični sud.

Arbitraža je legalan proces

“Arbitraža je nešto potpuno normalno u poslovnom svijetu. ali je u Francuskoj vrlo neobično ići na arbitražu, a pogotovo da takvu odluku donese ministar. To je legalan proces, ali javnost jednostavno nije bila spremna za njega”, navodi Patrick Maisonneuve.

Direktorica MMF-a tvrdi da je radila u najboljem interesu države kako bi okončala dugogodišnji pravni proces s Tapieom.

Njen advokat se protivi osuđujućoj presudi jer, kako je rekao, dokazi da je počinila nemar, su slabi.

“Gospođa Lagarde je uvjerena u pobjedu, ali čeka odluku sudaca jer oni su ti koji odlučuju”, rekao je Maisonneuve.

Ako je proglase krivom, Christine Lagarde čeka kazna od 15.000 eura, godinu dana zatvora, i ostavka na poziciji direktorice Međunarodnog monetarnog fonda.

Izvor: Al Jazeera