Lagumdžija: Bh. sudovi nadležni za građane BiH

Tokom susreta je bilo riječi i o planovima za zajedničku sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije (Fena)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija rekao je premijeru Srbije Ivici Dačiću na marginama Minhenske sigurnosne konferencije da građanima Bosne i Hercegovine optuženim za ratne zločine mogu suditi samo međunarodni i sudovi u BiH.

Vlasti Republike Srbije najavile su prošle sedmice da će objaviti potjernicu za ratnim zapovjednikom odbrane Srebrenice Naserom Orićem i tadašnjim načelnikom srebreničke policije Hakijom Meholjićem.

Ovaj potez izazvao je oštre osude bošnjačkih dužnosnika, nakon čega su predstavnici vlasti bh. entiteta Republika Srpska najavili da će preispitati hoće li učestvovati u radu zajedničkih institucija vlasti BiH.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija i Dačić su se saglasili da se potpisani Protokol između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina mora poštovati kako se više nikada ne bi dogodilo da se građani obje zemlje osjećaju nezaštićeno od strane vlastitih država.

Mogućnost zajedničke sjednice vlada

“Građanima BiH, osim međunarodnih sudova, nema pravo niko suditi osim sudova BiH. Ukoliko se to ne poštuje, tada bi institucije BiH morale postupati po načelu reciprociteta, čime bi se otvorio novi ciklus nesigurnosti cijele regije”, rekao je Lagumdžija.

“Rješavanje pitanja saradnje, zasnovanih na ravnopravnim odnosima i poštivanju svih građana u skladu sa Protokolom između dva tužilaštva je preduvjet za nastavak dobre saradnje. Reciprocitet i u dobru i u zlu je osnov svih naših budućih odnosa.”

Sagovornici su se saglasili da će učiniti sve da se što prije riješi postojeći problem kako bi ove dvije države bile primjer uspješne regionalne saradnje na dobrobit svih naroda, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Protokol o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina koje imaju međisobno potpisane Hrvatska, BiH i Srbija podrazumijeva da će se sudski procesi protiv osoba koje su nedostupne organima vlasti, voditi u onim zemljama u kojima se one nalaze i da će države međusobno razmjenjivati sudske spise.

Dačić i Lagumdžija ističu da bi zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, koja se planira duže vremena, bio prvi skup te vrste od nezavisnosti dviju država, te dodaju da se treba održati samo ukoliko će do nje doći u pozitivnoj atmosferi.

U dijalogu je bilo riječi i o saradnji dviju država na projektu Srednja Drina.

Izvor: Agencije