Lajčak: BiH neće biti kandidat za EU 2018.

Miroslav Lajčak: Političari u BiH su izolirali svoju državu čak i od ostalih država u regiji (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak kaže kako ne vidi ovu balkansku državu kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u slijedećoj godini, prenose agencije.

I dok je u ponedjeljak Brisel pozvao zvanično Sarajevo na “hitno usvajanje zakona o akcizama i potpisivanje Ugovora o uspostavljanju Transportne zajednice”, a predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović najavio kako će ova zemlja do kraja godine završiti obaveze kada je riječ o MAP-u za NATO i kandidatskom statusu u EU, poznavatelji bosanskohercegovačkih “prilika i neprilika” sve stavljaju pod veliki znak pitanja.

“Posebno ne u ovakvim okolnostima”, rekao je Lajčak za Deutsche Welle.

On se na marginama ministarskog Vijeća u Briselu osvrnuo na nedavno održani samit zapadnog Balkana u Trstu, gdje jedino Bosna i Hercegovina nije stavila potpis na Ugovor o Transportnoj zajednici.

BiH od sebe pravi taoca

“Samit u Trstu je pokazao da Bosna i Hercegovina sama od sebe pravi taoca. Političari, zbog svoje nesposobnosti da se dogovore u ime evropske budućnosti, što je jedino pitanje koje ima značajnu podršku svih u Bosni i Hercegovini, izolirali su svoju državu čak i od ostalih država u regiji”, napominje Lajčak.

On ponavlja stav kako su političarima u Bosni i Hercegovini partijski i lični interesi važniji od interesa i države i građana.

Istovremeno, Lajčak upozorava kako se u EU ne ulazi uz pomoć Bonskih ovlaštenja ili sankcija.

“Vi trebate pokazati svakim korakom i legislativnim aktom da su evropske integracije vaš prioritet. Nažalost, odgovornost međunarodne zajednice leži u tome što smo navikli političare u Bosni i Hercegovini da mi rješavamo vaše probleme. To tako ne funkcionira s eurointegracijama. Pogotovo kada nema entuzijazma za proširenje u EU. Treba uložiti dvostruko više napora da bi se ušlo u EU”, direktan je slovački šef diplomatije.

Izvor: Agencije