Lajčak: Ograničene šanse BiH za NATO

Slovački ministar vanjskih poslova rekao da se na sastanku u Briselu razgovaralo i o dijalogu između Beograda i Prištine (AFP)

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak u Briselu je rekao da je “politika otvorenih vrata” NATO-a i dalje aktuelna, prenose agencije.

„Neke balkanske zemlje bi željele da se pridruže”, naveo je Lajčak, ali, kako tvrdi, šanse Bosne i Hercegovine ograničene su zbog loših rezultata te zemlje od 2010. godine u ispunjavanju zadatih uvjeta.

Ministri vanjskih poslova država članica NATO-a na sastanku u Briselu istakli su kako je važno da se taj vojni savez fokusira na dalje proširenje 28-člane Alijanse.

Ministri su izrazili jasnu podršku Crnoj Gori i Makedoniji koja se suočava sa nekoliko bilateralnih problema sa nekim članicama NATO-a.

Dijalog između Beograda i Prištine je, također, razmatran, rekao je Lajčak i podsjetio države članice NATO-a da će Slovačka preuzeti ulogu Ambasade za kontakt Alijanse u Srbiji od 1. januara sljedeće godine.

Odnos sa Rusijom

Na sastanku NATO-a u Briselu ministri vanjskih poslova država članica usvojili su akcioni plan za narednu godinu i koncentrirani su na partnersku saradnju.

“Većina aktivnosti Alijanse odnosi se na učešće nečlanica, što doprinosi finansijski i nematerijalno, ali i dalje postoje teškoće zbog raznih međusobnih embarga”, rekao je Lajčak i naglasio potrebu da se ojača ta vrsta saradnje.

Govoreći o dešavanjima od prošlog samita NATO-a u Chicagu, Lajčak je ocijenio razgovore s Rusijom kao otvorene i standardne, uz navođenje slaganja obje strane da postoji mnogo pitanja koja ih spajaju, poput situacije u Afganistanu, borbe protiv terorizma i piraterije.

S druge strane, postoje i suprotstavljeni stavovi dviju strana, kao što su balistički protivraketni štit NATO-a i situacija u Siriji.

Izvor: Agencije