Oglasi

Lakše je postići mir s Jordanom i Egiptom nego s Palestincima

Bivši izraelski ministar odbrane Moshe Arens pita se zašto se izraelsko-palestinski sukob čini toliko drugačijim od ostalih sukoba Izraela s arapskim susjedima.
Arens: 'Za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta bila su potrebna četiri rata'AP

Moshe Arens, bivši izraelski ministar odbrane, u svom tekstu u listu Haaretz kaže da su i prijašnji predsjednici SAD-a pokušavali uložiti jednake napore kao i trenutni predsjednik Donald Trump tokom svoje posljednje turneje po regiji s ciljem da postigne, kako je to nazvao, "najveći dogovor", ali da nisu uspjeli u svojoj misiji.

Arens dodaje "da nije teško pronaći razloge za konstantni međunarodni neuspjeh da se dođe do ovog dogovora, što znači da će Trump uskoro zaključiti da rješenje palestinsko-izraelskog sukoba neće biti ostvarivo u doglednoj budućnosti".

Stoga se pita: "Kako je Izrael uspio postići mirovni sporazum s Jordanom i Egiptom, vjerujući da može postići i mirovni sporazum sa Sirijom, a da se to nije uspjelo desiti s Palestincima? Zašto se izraelsko-palestinski sukob čini toliko drugačijim od ostalih sukoba Izraela s arapskim susjedima?"

Složen problem

Arens, jedan od historijskih vođa stranke Likud, ističe da su za "postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Egipta bila potrebna četiri rata. Ove dvije zemlje ratovale su zbog teritorije, jer je Egipat želio povratiti Sinaj, koji je izgubio u ratu s Izraelom. Izrael je bio spreman odgovoriti na zahtjev Egipta pod uvjetom da Sinaj bude demilitarizirana zona, sa čim se Egipat složio. Na tom prostoru raspoređene su međunarodne snage, a Izrael se osjećao sigurno nakon povlačenja sa Sinaja. Što je najvažnije, da bi se postigao ovaj dogovor, trebala je odluka samo jedne osobe u Egiptu da potpiše sporazum, odnosno [Anvara el-] Sadata s njegovim diktatorskim ovlastima."

"Kad je riječ o Jordanu, Izrael je postigao mirovni sporazum s ovom državom još lakše nego s Egiptom. S Kraljevinom nije bilo teritorijalnog sukoba, a kralj Husein imao je sve potrebne ovlasti. Nakon potpisivanja Sporazuma iz Osla s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom 1993. godine kralj je bio spreman odvojiti se od arapskog svijeta i krenuti stopama Egipta na putu postizanja mirovnog sporazuma s Izraelom. Izrael je usvojio ovaj sporazum kako bi spriječio oružane operacije koje su vođene protiv njega s jordanske teritorije i očuvao sigurnost na zajedničkoj granici s ovom državom", dodaje on.

Zaključuje riječima: "Sukob s Palestincima složeniji je jer se vodi zbog teritorije. Mnogi od njih vjeruju da Izrael - cijeli Izrael - treba biti pod njihovim suverenitetom. Palestinci uglavnom nemaju povjerenje u princip postojanja države Izrael u osnovi. Njihovi opetovani zahtjevi da se palestinske izbjeglice i njihovi potomci vrate u zemlju nisu ništa drugo nego ponašanje kojim se želi eliminirati Izrael."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.