Lance Armstrong postaje plivač

To takmičenje ne podliježe kodeksu Svjetske i Američke antidoping agencije (Reuters)

Američki biciklista Lance Armstrong, koji je u oktobru doživotno suspendovan zbog dopinga, planira se vratiti takmičenjima, ali kao plivač.

Armstrong koji je u januaru i sam priznao da je tokom karijere uzimao nedozvoljena sredstva u intervjuu američkoj novinarki Oprah Winfrey, moći će se takmičiti na plivačkom mitingu u Teksasu narednog vikenda.

To takmičenje ne podliježe kodeksu Svjetske i Američke antidoping agencije. Četrdesetjednogodišnji Armstrong će plivati u disciplinama na 500, 1.000 i 1.650 jardi slobodnim stilom u svom rodnom gradu Austinu i to u konkurenciji takmičara svog godišta.

Bez protivljenja

Izvršni direktor US mastersa u plivanju Rob Butcher rekao je da se do sada niko zvanično nije usprotivio učešću Armstronga na ovom takmičenju.

“Svrha ove manifestacije je da ohrabri ljude koji su već u godinama da započnu da se bave plivanjem”, rekao je Butcer.

Armstrongu je u oktobru zbog dopinga oduzeto svih sedam titula pobednika Tour de Francea koje je osvajao u periodu od 1999. do 2005. godine.

„Da“, kazao je biciklista na pitanje Winfrey da li je koristio ova sredstva kako bi uspio doći do rekordne pobjede. „Napravio sam svoje odluke i one su moje greške“, rekao je Armstrong.

“Sponzori su me napuštali u posljednje vrijeme jedan po jedan i to će me koštati 75 miliona dolara”, rekao je Armstrong u drugom dijelu intervjua Oprah Winfrey, u kojem je priznao da se godinama dopingovao.

Imovina nekadašnjeg sedmostrukog pobjednika Tour de Francea procijenjena je na 96 miliona dolara.

Negirao optužbe

Armstrongovo priznanje došlo je nekoliko mjeseci nakon izvještaja USADA-e u kojem je opisan kao kolovođa „najsofisticiranijeg, najprofesionalnijeg i najuspješnijeg programa dopinga koji je viđen u svijetu sporta“.

Iako je priznao kako je varao i druge maltretirao, Amerikanac je negirao nekoliko drugih optužbi.

Odbacio je navode kako je rezultat doping testa sa Tour of Switzerland 2001. godine bio negativan, a da je on platio Međunarodnoj biciklističkoj uniji (UCI) i nadležnima za kontrolu dopinga da prikriju rezultat provjere.

„Ova priča nije tačna, nije bilo takvih rezultata niti sam ja platio laboratoriji. Također, ni UCI nije učinila da to nestane, nisam neki ljubitelj Unije“, rekao je.

Armstrong je kazao kako je mislio da se izvukao kada se konačno povukao 2011. godine, no njegov pad je izazvala dvogodišnja federalna istraga koja je prekinuta, ali je kreirala istragu USADA-e.

„Mislio sam da sam prošao, samo sam pretpostavljao da će se priče nastaviti. Mi sada ovdje sjedimo zbog dvogodišnje krivične istrage federalnih vlasti“, kazao je tokom gostovanja kod Winfrey.

Izvor: Agencije