Lansiran GPS satelit nove generacije

Satelit, koji je izgradio Boeing, lansiran je bespilotnom raketom Delta 4 iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi (AP)

Satelit američkog Globalnog sistema za pozicioniranje nove generacije lansiran je u četvrtak u orbitu, u sklopu obnove navigacijske mreže koju koriste vojska, civilne agencije, komercijalne kompanije i milijarde ljudi širom svijeta.

Satelit, koji je izgradio Boeing, lansiran je bespilotnom raketom Delta 4 iz svemirskog centra Cape Canaveral na Floridi.

Kad se nađe na svom mjestu u orbiti, 19.300 kilometara iznad Zemlje, novi satelit zamijenit će 16 godina starog “kolegu” koji je već dvostruko premašio svoj očekivani vijek trajanja.

Sistem GPS-a čini 31 satelit koji kruži oko naše planete i omogućuje precizno pozicioniranje na bilo kojoj tački na Zemlji.

U svemiru je i šest dodatnih satelita, koji se mogu aktivirati u slučaju kvara.

Premašili očekivani vijek

“Već su premašili svoj očekivani vijek. Najstariji satelit ima 23 godine, pa možemo reći da su već do sada pokazali sjajan rezultat”, rekao je William Cooley, čelnik uprave Centra za svemir i sisteme projektila američkih zračnih snaga u Los Angelesu.

“Ponekad se šalimo kako su dovoljno stari da bi mogli glasati, a neki od njih su dovoljno stari i da bi mogli legalno kupovati alkohol”, dodao je Cooley.

Sateliti nove generacije, poznati kao serija 2F, opremljeni su preciznijim navigacijskim sistemima, a predviđeno je da će trajati 12 godina.

Ove godine trebala bi biti lansirana još dva nova GPS satelita.

Izvor: Agencije