Lansiran ruski Soyuz

Ovo lansiranje se dogodilo na 37. godišnjicu Apollo-Soyuz misije (Getty Images)

Ruska svemirska letjelica Soyuz lansirana je uranim jutarnjim satima u nedjelju iznad Kazahstana, sa tročlanom posadom koja će pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Astronautkinja NASA-e, Sunita Williams, ruski astronaut Jurij Malenčenko i Japanac Akihito Hoshide putovat će dva dana prije nego što se sastanu sa svojim kolegama koji već borave na ISS-u.

Porodice i prijatelji posmatrali su lansiranje sa opservacijske platforme na kosmodromu u Kazahstanu.

Lansiranje se dogodilo tačno u zakazano vrijeme,  u 8:40 sasti.

Uprkos snažnom pritisku G-sile, tri astronauta su izgledala opušteno u televizijskom prijenosu koji je išao uživo iz kabine.

Soyuz je odbacio tri rakete, nakon što se popeo u orbitu, za što mu je trebalo nešto više od devet minuta.

U tom trenutku je lutka, koju je Malenčenku dala njegova kćerka, odlebdjela iz vidokruga kamere, što je i dokazalo da je letjelica napustila gravitacionu silu Zemlje.

Williams, zbijena u kabini, podigla je palac i mahala postavljenim kamerama, dok je šef ruske svemirske agencije Vladimir Popovkin čestitao kolegama na uspješno obavljenom lansiranju.

Malenčenko, koji je pilotirao letjelicom, jedan je od najiskusnijih astronauta Rusije, a ovo mu je peto putovanje u svemir.

Williams, rođena u Ohiju, po drugi put je u svemiru, te će produžiti svoj rekord za ženu koja je najduže boravila van planete. Ova astronautkinja je 2006. i 2007. godine provela 195 dana na ISS-u.

Neviđen promet

Ovo lansiranje se dogodilo na 37. godišnjicu Apollo-Soyuz misije, kada su se letjelice SAD-a i Sovjetskog saveza usidrile u svemiru i postavile presedan za naučnu saradnju između suparnika Hladnog rata.

Williams je u konferenciji za novinare rekla da je testna misija postavila temelj za dugogodišnje prijateljstvo i saradnju u svemirskom programu.

Soyuz bi na ISS trebao pristati u utorak u 8:52 sati po moskovskom vremenu.

Rusi Genadij Padalka i Sergej Revin, te američki astronaut Joseph Acaba, članovi Expedition 32, od maja su na ISS-u.

Ova svemirska stanica, koja orbitira na udaljenosti od 410 kilometara iznad Zemlje, susrest će se sa do sada neviđenom količinom saobraćaja.

Japanski teretni brod HTV3 će doći sljedeće sedmice, te će biti prvi od devet letjelica koje će stići u narednih 17 dana.

Izvor: Agencije