Lansiran turski vojni satelit Gokturk-1

 

 

Turski satelit GOKTURK-1, koji ima cilj da bez geografskih ograničenja šalje satelitske snimke visoke rezolucije, uspješno je lansiran je iz Francuske Gvajane.

U prostorijama Turske industrije za svemir (TUSAS) organizirana je ceremonija praćenja lansiranja satelita. Domaćin ceremonije bili su Komanda za zračne snage i Savjetništvo odbrambene industrije, a ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Lansirani satelit bi trebao omogućiti satelitske snimke visoke rezolucije za civilnu i vojnu primjenu.

Gokturk-1 je projekat Komande za zračne snage, a učestvovale su i mnogobrojne turske kompanije te strana kompanija “Thales Alenia Space”.

Satelit bez goriva teži 1.070 kilograma, a proizvodnja, razvoj i testiranja drugog vojnog satelita počela je 19. jula 2010. godine.

Tursko svemirsko prisustvo

Gokturk-1 sa karakteristikama koje ima kada je riječ o kapacitetu i rezoluciji snimaka, brzini preuzimanja podataka, sposobnošću manevrisanja i razvijenim sistemom na zemlji zajedno sa satelitom Gokturk-2 pojačat će prisustvo Turske u svemiru.

Nakon što završi testiranje orbite i kada satelit prođe potrebne faze, nadzirat će Komanda jedinice za istraživanje svemira koja je dio Komande za zračne snage.

Planirano je da satelit godišnje šalje više od 60.000 snimaka. Turska je lansiranjem ovog satelita broj aktivnih satelita povećala na šest.

Turska je prvi komunikacijski satelit Turksat 1A lansirala 24. januara 1994. godine, ali je on zbog kvara na raketi pao u okean 12 minuta nakon lansiranja.

“Ovaj satelit će dati veliki doprinos Oružanim snagama Turske u pogledu razvijene tehnologije, dok će koristiti zemlji i na drugim poljima”, kazao je Erdogan.

Izvor: Agencije