Lansiranje ‘Dragona’ otkazano u posljednji čas

'Dragon' je trebao na ISS dopremiti više od dvije tone potrepština, kao i materijal i pribor za naučne eksperimente (Getty Images)

Lansiranje američkog teretnog svemirskog broda “Dragon” kompanije Space Exploration Technologies, SpaceX, ka Međunarodnoj svemirskoj stanici odloženo je u utorak zbog tehničkih problema, čiji karakter nije odmah saopćen, javile su agencije.

Agencija AFP navodi da se problem odnosi na drugi stepen rakete-nosača, a AP prenosi izjave neimenovanih zvaničnika da je problem nastupio s motorima za pogon upravljačkog sistema tog stepena rakete.

Reuters je prenio izjavu komentatora američke zrakoplovne i svemirske agencije Georgea Dillera da je dva minuta pred kraj odbrojavanja kompjuterski izazvan automatski prekid lansiranja bespilotne rakete nosača “Falcon 9” sa kosmodroma zrakoplovne baze Cape Canaveral na Floridi.

Dvije tone potrepština

Agencija AFP navodi saopćenje kalifornijske kompanije SpaceX da problem nije odmah bio jasan, ali da uključuje “anomaliju” s raketom.

Iz AP-a navode, pak, da je odbrojavanje pred lansiranje zaustavljeno minut prije planiranog vremena, a da bi SpaceX mogao pokušati ponovo u petak.

“Dragon” (Zmaj) je trebao na ISS dopremiti više od dvije tone potrepština, kao i materijal i pribor za naučne eksperimente.

Njegovo lansiranje ranije je već dva puta odlagano.

Privatna kompanija SpaceX se, ugovorom vrijednim 1,6 milijardi dolara, obavezala NASA-i da će do 2016. godine imati 12 lansiranja ka ISS-u, a “Dragon” je jedini svemirski teretni brod koji može vratiti teret sa stanice na Zemlju.

Izvor: Agencije