Oglasi

Latas: Dražin pokret nije bio antifašistički

Na postupku rehabiltacije Draže Mihailovića, historičar Branko Latas rekao da četnički komandant nije izdao nijednu naredbu za borbu protiv okupatora.
Pristalice rehabilitacije Draže Mihailovića okupile su se ispred Višeg suda u BeograduAnadolija

U Beogradskom Višem sudu u petak je nastavljen postupak za rehabilitaciju komandanta četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, svjedočenjem historičara Branka Latasa.

„Tokom svog rada, došao sam do zaključka da je četnički pokret kolaboracionistički, a nikako antifašistički“, rekao je Latas i istakao da Mihailović nije izdao nijednu naredbu za borbu protiv okupatora.

Latas će svoj iskaz završiti 22. februara, kada je zakazan nastavak procesa.

Viši sud će odluku o rehabilitaciji Mihailovića saopćiti pismenim putem.

Za i protiv

Kao i tokom prethodnih ročišta, ispred Suda su se okupile pristalice rehabilitacije Draže Mihailovića, sljedbenici četničke ideologije i članovi raznih desničarskih organizacija.

S druge strane, okupili su se pobornici Narodnooslobodilačke borbe (NOR) i srbijanski ljevičari. Dvije grupe razdvajali su policajaci.

Pristalice rehabilitacije Mihailovića, među kojima su bili i članovi Srpskog pokreta Zavetnici, su osim zastava sa četničkim obilježjima, nosili i transparent s likom Mihailovića na kojem je pisalo: "Ponosni smo na čičina dela, uz tebe je Srbadija cela".

S druge strane ulice bili su protivnici rehabilitacije Draže Mihailovića. Oni su nosili zastave bivše Jugoslavije i Srbije sa petokrakom, te transparente s natpisom: "Proleteri svih zemalja ujedinite se - Komunisti Srbije". Oni su preko lika Mihailovića ispisali "Zlikovac - narod mu je već preusudio“.

Tokom održavanja ročišta, dvije grupe su razmjenjivale uvrede, ali nije došlo do incidenta, nakon čega su se razišli.

Vraćanje građanskih prava
 
Postupak rehabilitacije Draže Mihailovića pokrenuo je njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su se akademik Kosta Čavoški i Srpska liberalna stranka (SLS), Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i profesor međunarodnog prava Smilja Avramov.

Prvi osnovni sud u Beogradu je Mihailovića proglasio mrtvim. Time je otvoren prostor za njegovu rehabilitaciju.

Kako je utvrdila Državna komisija Srbije, Draža Mihailović je kao "državni neprijatelj broj jedan" strijeljan u julu 1946. godine od strane partizanskih snaga na Adi Ciganliji u Beogradu.

U slučaju rehabilitacije, Draži Mihailoviću bit će vraćena građanska prava.

Okončanje ovog postupka očekuje se u aprilu.

Izvor: Agencije