Oglasi

Latvija se bori sa emigracijom stanovništva

Latvija planira uvođenje stimulativnih mjera kojim bi se spriječio odlazak stanovništva.

Latvija se suočava sa egzodusom svog stanovništa. Jedanaest posto populacije već je napustilo zemlju u potrazi za boljim životom. A sa ekonomskom krizom statistički podaci o emigrantima samo rastu. Borba za povratak građana je počela. Vlada ima način kako, ali ne i novca da to plati.

Svakog dana Arija sa čežnjom provjerava poštansko sanduče u nadi da će dobiti pismo od svojih sinova. Prije pet godina napustili su Latviju u potrazi za poslom i boljim životom.

Od 2000. godine 260.000 Latvijaca je otišlo. Arijini sinovi dobro su se snašli u inostranstvu. Imaju dobro plaćene poslove, ali nisu sretni.

Stanovnica Nitaure Arija Balode je rekla: "Svaki put kad odlaze oči su im pune suza. Nije lako živjeti daleko od svoje porodice tolike godine. Jer njihove porodice su ostale tu. To je suludo".

Ekonomska situacija u Latviji znatno se poboljšala, ali stopa emigracija je i dalje izrazito visoka. Glavni razlog su visoke plate i socijalne beneficije koje zapadna Evropa pruža. Od 2008. godine broj  radnika iz Latvije širom Evropske unije povećao se za 50 posto. I nalaze se na vrhu ljestvice. Drugo mjesto zauzima Litvanija sa 15 posto.

Radna grupa

Latvija je oformila radnu grupu za reemigraciju. Plan je uvođenje stimulativnih mjera za povratnike, ali u budžetu za 2013. godinu novca za ovakav program nema.

Čelni čovjek radne grupe za reemigracuiju Dace Akula je rekao: "Želimo da se ovi ljudi vrate, ali šta radimo da im to i dokažemo? Ovim planom to pokušavamo uraditi, to je bar početak".

Cilj je povezati domaće kompanije sa emigrantima. Slali bi im se oglasi za posao, a intervjue bi mogli obavljati putem Skypa. Osnovat će se i agencija gdje će dobiti sve informacije o beneficijama i porezima u Latviji. Razmišlja se i o pokrivanju dijela putnih troškova povratnika. Vlada planira na taj način do 2030. godine u zemlju vratiti 120.000 svojih stanovnika.

"Mislim da je najoptimističnija brojka 20 posto emigranata ili 50 hiljada ljudi. 120 hiljada po mom mišljenju je neostvariv cilj. Naravno, ideja koju imaju je primamljiva, ali ne mogu reći da je smatram i ostvarivom", ocijenio je profesor ekonometrije na latvijskom univerzitetu Mihails Hazans.

Arija Balode je još pesimističnija kada je riječ o reemigraciji.

Ona je dodala: "U ovom momentu ne postoji nada da će se plate povećati. Ako se minimalna plata ne poveća, Latvijci se neće vratiti. Šta mogu ovdje raditi? Ponovno gladovati? Niko se ne može hraniti i zasititi samo od riječi Latvija".

Arija se ipak i dalje nada da će se jednog dana njeni sinovi vratiti i tu zavijek i ostati.

Izvor: Al Jazeera