Latvija usvojila zakone o uvođenju eura

Protesti ispred zgrade Parlamenta u Rigi protiv usvajanja zakona (AP)

Parlament Latvije je usvojio niz zakona koji će omogućiti ovoj baltičkoj republici da postane 18. članica eurozone 1. januara 2014. godine.

Prema zakonu, cijene proizvoda prikazivat će se paralelno u eurima i u nacionalnoj valuti – latima, tri mjeseca prije prelaska na euro, kao i šest mjeseci poslije njegovog uvođenja.

Riga će uskoro zatražiti od Evropske komisije (EK) i Evropske centralne banke (ECB) zeleno svjetlo za ulazak u eurozonu.

Dvije institucije bi trebale donijeti odluku polovinom iduće godine.

Parlamentarci su u četvrtak sa 52 glasa, od ukupno 100, usvojili mapu puta koju je predložio premijer Valdis Dombrovskis.

Četrdeset poslanika je bilo protiv, a dva su bila suzdržana, prenosi Fena.

Skeptični stanovnici

Da bi zakon stupio na snagu, mora ga odobriti predsjednik.

Nedavne ankete pokazuju, međutim, da stanovnici Latvije nisu oduševljeni brzim ulaskom u eurozonu.

Mnogi se plaše da bi prelaz na euro samo povećao teškoće za ovu bivšu sovjetsku republiku od oko dva miliona stanovnika, koja se još nije potpuno oporavila od najdublje recesije koja ju je pogodila u 2008. i 2009. godini.

Govoreći pred poslanicima prije glasanja, premijer je insistirao na činjenici da će pristupanje eurozoni donijeti finansijsku stabilnost, stimulirati investicije i uništiti mogućnost špekuliranja s nacionalnom monetom.

Latvija je primljena u Evropsku uniju (EU) 1. maja 2004. godine.

Izvor: Agencije