Latvijci odbili upotrebu ruskog jezika

U Latviji Rusi čine oko 40 posto stanovništva (EPA)

Prvi nezvanični rezultati referenduma o uvođenju ruskog jezika u službenu upotrebu u Latviji pokazali su da je većina glasača, njih 77,7 posto, glasalo protiv, dok je izlaznost bila nešto manja od 70 posto.

Na glasanje je u subotu izašlo više od milion ljudi, a za uvođenje ruskog kao drugog zvaničnog jezika u Latviji glasalo je oko 220.000 glasača, tako da latvijski ostaje jedini zvanični jezik u ovoj baltičkoj državi, nekadašnjem dijelu Sovjetskog saveza.

Za pozitivan ishod referenduma bilo je potrebno više od 770.000 glasova.

Parlamentarna većina prethodno je odbila zahtjev o uvođenju ruskog jezika u Latviji, u kojoj Rusi čine oko 40 posto stanovništva, pa je po prikupljanju potpisa građana ruskog porijekla pokrenuta zakonska inicijativa za raspisivanje referenduma.

Za pozitivan ishod referenduma bilo je potrebno više od 770.000 glasova.

Režim u Rigi proglasio je eventualni uspjeh referenduma prijetnjom po nacionalni interes i državnost Latvije, a najviši državni zvaničnici pozvali su građane da izađu na glasanje i daju glas protiv.

Međunarodni posmatrači

Glasanje na svih 950 biračkih mesta u Latviji i 85 u inostranstvu proteklo je mirno, a glasačka mjesta su zatvorena u ponoć po moskovskom vremenu.

Moskva je nezadovoljna jer oko 320.000 Rusa nije dobilo pravo glasanja na referendumu.

Riječ je o građanima koji su poslije raspada Sovjetskog saveza ostali legalno živjeti u Latviji, ali nisu dobili državljanstvo, čime im je automatski uskraćeno pravo da glasaju.

Moskva je nezadovoljna jer oko 320.000 Rusa nije dobilo pravo glasanja na referendumu.

Ruski ambasador u Latviji Aleksandar Vešnjakov izrazio je čuđenje što su letonske vlasti odbile izdati akreditacije dvojici posmatrača iz Rusije, iako su oni, kako tvrdi ambasador, ispunili sve potrebne uslove da budu registrirani.

Vešnjakov je ocijenio krajnje čudno i teško objašnjivo da demokratska država, koja je članica Ujedinjenih naroda (UN), OSCE-a i Vijeća Evrope (VE), nije odobrila prisustvo međunarodnim posmatračima, kao i da Rusija očekuje objašnjenje ministarstva vanjskih poslova Latvije.

Izvor: Agencije