Lavrov: Amerikanci su zaboravili osnove diplomatije i kulturu dijaloga

Lavrov tvrdi da SAD zemlje koje vode nezavisnu vanjsku politiku smatra rivalima (EPA)

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je izjavio da su trgovinski ratovi suprotni pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), javlja Anadolija.

“Trgovinski ratovi su ugrozili slobodnu trgovinu i standarde tržišne konkurencije te nanijeli štetu globalnom ekonomskom okviru“, kazao je Lavrov u obraćanju pred ruskim Vijećem za međunarodne odnose u Moskvi.

Kritikovao je trgovinske ratove koji se posljednjih mjeseci na globalnom nivou vode između SAD-a i Kine.

Istakao je da SAD i dalje zemlje koje vode nezavisnu vanjsku politiku, smatra rivalima.

‘Neadekvatni koraci’

“U tom kontekstu, možemo predvidjeti da će zvanični Washington nastaviti poduzimati neadekvatne korake prema Rusiji. Vidimo da su američke i još neke kolege sa Zapada zaboravili osnove diplomatije i kulturu dijaloga“, rekao je Lavrov.

Premijer Kine Li Keqiang je nedavno također upozorio kako u kinesko-američkom trgovinskom ratu niko ne može biti pobjednik.

“Kina ne želi vidjeti posljedice koje će ugroziti globalni trgovinski lanac i odraziti se na treće zemlje“, poručio je Li.

Sjedinjene Američke Države i Kina krajem septembra ove godine ušle su u trgovinski rat stupanjem na snagu novih carinskih taksi na 260 milijardi dolara vrijedne kineske i američke proizvode, uz rizik da ugroze svjetski ekonomski rast.

Izvor: Agencije