Lavrov: Assadov odlazak je nemoguć uvjet

Assad: Moskva poziva sirijsku opoziciju da iznese ideje za uspostavljanje dijaloga sa Assadom (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako je nemoguće odlazak sirijskog predsjednika Bashara al-Assada s vlasti postaviti kao uvjet za pregovore između sukobljenih strana u Siriji.

Komentari Lavrova došli su nakon serije zračnih napada Assadove vojske na predgrađa Damaska, u kojima je poginulo najmanje devet civila.

Ako se uklanjanje Assada postavi kao uslov, cijena će, prema njegovim riječima, biti nove žrtve.

Važnost pregovora

“Oni koji takav pristup podržavaju treba za to da snose odgovornost”, rekao je Lavrov, a prenosi agencija RIA Novosti.

“Naši partneri uvjereni su da je neophodno kao prethodni uslov uklanjanje Asada iz političkog procesa. To je prethodno uslovljavanje koje nije sadržano u Ženevskom komunikeu i koje je nemoguće realizirati, jer to ne zavisi ni od koga”, rekao je Lavrov, komentirajući nedavni sastanak ruskih i američkih diplomata sa specijalnim izaslanikom UN-a i Arapske lige Lakhdarom Brahimijem.

Lavrov je na konferenciji za novinare u ukrajinskom gradu Černovci poslije razgovora sa šefom ukrajinske diplomatije Leonidom Kožarom rekao da se u tom dokumentu govori o tome kako bi svi spoljni akteri trebali podsticati strane u konfliktu na prekid krvoprolića i razgovore za pregovaračkim stolom.

Prema njegovim riječima, delegacije sirijske Vlade i opozicije trebaju postići konsenzus o elementima i rokovima za prelazni period u kom će biti pripremljeni novi izbori u Siriji.

“To je po meni pravedan i pošten pristup, ukoliko smo zainteresirani za spasavanje što je više moguće života običnih Sirijaca koji svakodnevno ginu”, rekao je Lavrov.

Ruski šef diplomatije je kazao kako Moskva poziva sirijsku opoziciju da iznese ideje za uspostavljanje dijaloga sa Assadovom Vladom.

Pomoć izbjeglicama

Ranije su šefovi diplomatija zemalja članica Arapske lige poručili sa sastanka u Kairu da je potrebno iznaći politička rješenja za okončanje sirijske krize.

Na zahtjev libanske Vlade, u Kairu je u nedjelju održana vanredna sjednica ministara vanjskih poslova Arapske lige o sirijskoj krizi i njenim negativnim utjecajima na regiju, kao i o situaciji u kojoj se nalaze sirijske izbjeglice, javlja Anadolija.

Kuvajtski ministar vanjskih poslova Sabah es-Halid es-Sabah je istakao da ta zemlja radi na akcijama pomoći sirijskim izbjeglicama i pozvao cijelu međunarodnu zajednicu da uzme učešće na međunarodnoj konferenciji o sirijskim izbjeglicama, koja će krajem mjeseca biti održana u Kuvajtu.

On je istakao da se projekat pomoći sirijskim izbjeglicama mora podići na međunarodni nivo, a da ne smije ostati projekat samo nekih zemalja, kao što je bio slučaj u proteklom periodu.

Ističući da sirijska kriza ne jenjava i da zbog toga prijeti pojava novog vala izbjeglica u regiji, ministar vanjskih poslova Jordana Nasir Cevde je zatražio od arapskih zemalja da pomognu Jordanu, koji se već guši u problemu zbrinjavanja stotina hiljada izbjeglih Sirijaca.

Ministar vanjskih poslova Bahreina Halid bin Ahmed al-Halife je kazao da sirijski pobunjenici trebaju osnovati prelaznu vladu i da bi zemlje u regiji tu vladu trebale priznati kao pregovarača i na taj način doći do političkog rješenja sirijske krize.

On je naglasio da je vlada Bahreina odlučila u Turskoj izgraditi bolnicu za sirijske izbjeglice smještene u kolektivnim centrima.

Izvori: Agencije