Lavrov britanskog ministra odbrane nazvao ‘ministrom rata’

Sergej Lavrov: Ako slušate ljude kao što je Gavin Williamson, mogli biste steći dojam da niko osim NATO-a nema pravo biti bilo gdje (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je u subotu britanskog ministra odbrane Gavina Williamsona “ministrom rata”, dan nakon što je Williamson u ratobornom govoru oštro napao Rusiju da “podbada Zapad”, prenose agencije.

Obraćajući se učesnicima konferencije o sigurnosti u Minhenu, Lavrov je iskoristio pitanje o sigurnosnoj situaciji na Arktiku da bi uzvratio Britancu.

“Želimo znati kakav će biti angažman NATO-a na Arktiku”, rekao je ruski ministar.

“Ako slušate ljude kao što je ministar rata, oprostite, ministra odbrane Velike Britanije, onda biste mogli steći dojam da niko osim NATO-a nema pravo biti bilo gdje”, dodao je uz smješak Lavrov.

‘Cijena ruskog avanturizma’

Williamson se dan ranije u Minhenu okomio na Rusiju, optuživši je za špijunažu, kibernetičke napade i kršenje sporazuma o nuklearnim projektilima srednjega dometa.

Istakao je kako Rusija mora odgovarati za svoje postupke na međunarodnom planu.

“Ruski avanturizam mora imati cijenu”, poručio je britanski ministar odbrane.

Komentirajući sankcije Zapada protiv Rusije, Lavrov je kazao kako se Evropa dala uvući u “besmislene sukobe s Rusijom iako zbog toga gubi milijarde dolara”.

To nije prvi put da su dvojica ministara razmjenjivala nediplomatske poruke.

Williamson je prošle godine poručio Moskvi “da se skloni i šuti”, a Lavrov je uzvratio da Williamsonu “manjka škole”.

Izvor: Agencije