Oglasi

Lavrov: Carigradska patrijaršija provocira uz podršku SAD-a

Šef ruske diplomatije komentirao nezavisnost koju je dobila Ukrajinska pravoslavna Crkva.
Lavrov: Miješanje u život crkava je zabranjeno zakonom u Ukrajini, Rusiji i, nadam se, u svakoj normalnoj državiEPA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je kako je nezavisnost koju je dobila Ukrajinska pravoslavna Crkva provokacija Carigradske patrijaršije uz podršku zvaničnog Washingtona, prenose agencije.

U intervjuu objavljenom na internetskoj stranici ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Lavrov je rekao kako se radi o „provokacijama carigradskog patrijarha Bartolomeja, uz javnu i direktnu podršku Washingtona“.

„Miješanje u život crkava je zabranjeno zakonom u Ukrajini, Rusiji i, nadam se, u svakoj normalnoj državi“, dodao je Lavrov u razgovoru za državnu televiziju RT i francuske medije Le Figaro i Paris Match.

Carigradska patrijaršija, po hijerarhijskoj tradiciji najviša pravoslavna crkva u svijetu, u četvrtak je nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznala nezavisnu Ukrajinsku pravoslavnu Crkvu u Ukrajini.

Interesi pravoslavaca

U petak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao kako će Rusija „braniti interese pravoslavaca“ u slučaju vjerskih nemira s Ukrajinom.

Ukrajinske vlasti rekle su kako žele izbjeći „vjerski rat“ te naglasile kako će poštivati odluku crkava koje će odlučiti ostati lojalne Moskovskoj patrijaršiji.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon nezavisnosti države 1992. godine koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.