Lavrov: Dijalog sa Washingtonom nema alternative

Tillerson je Lavrova pitao kako će Rusija odgovoriti na nove američke sankcije (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov vjeruje da su njegove američke kolege spremne nastaviti dijalog s Moskvom o složenim pitanjima unatoč bilateralnim napetostima i uvođenju novih američkih sankcija Rusiji.

“Zamijetili smo spremnost naših američkih kolega da se nastavi dijalog. Mislim da za to nema alternative”, rekao je Lavrov nakon, kako je kazao, dugog sastanka s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom na margini međunarodne konferencije u Manili, koja je bila posvećena krizi u Ukrajini i drugim vrućim međunarodnim pitanjima.

Potvrdio je i da će se posebni američki predstavnik za Ukrajinu Kurt Volker uskoro sastati s visokim pomoćnikom ruskog predsjednika, Vladislavom Surkovim.

Lavrov je kazao također da ga je Tillerson pitao kako će Rusija odgovoriti na nove američke sankcije.

“Ponajviše ga su zanimale pojedinosti odluka koje smo nevoljko donijeli kao odgovor na zakon o proturuskim sankcijama”, rekao je Lavrov.

Tillerson bez komentara

Očekuje i kontakte Moskve i Washingtona o aspektima rješavanja sirijske krize, kako vojnih tako i političkih.

Dvojica šefova diplomacija razgovarali su i o cyber-sigurnosti, ali i problemu Sjeverne Koreje.

Susret u Manili bio je prvi sastanak dvojice visokih dužnosnika otkako je SAD uveo nove sankcije Rusiji.

Dvojica ministara su na početku sastanka, kojem su na kratko prisustvovali novinari, uz osmjehe razmijenili nekoliko riječi, ali su ignorirali pitanje o utjecaju novih sankcija na njihov razgovor.

Tillerson ni po završetku sastanka nije komentirao razgovor s ruskim kolegom.

Izvor: Agencije