Lavrov: EU sa Srbijom čini istu grešku kao sa Ukrajinom

Ne razumijem ni zašto su se Crnogorci upleli u tu rusofobičnu kampanju, rekao je Lavrov (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da “stavljanjem Srbije pred izbor ‘ili s Rusijom ili sa Zapadom’ Europska unija čini istu grešku koja je dovela do ukrajinske krize kada se društvo podijelilo”.

Konstatirao je, u intervjuu za Euronews, da “Srbija ima izuzetno napredne odnose s EU-om i NATO-om, a ujedno ima i sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom, počela je pregovore o ulasku u zonu slobodne trgovine s Euroazijskom ekonomskom unijom i održava kontakte s Organizacijom za kolektivnu sigurnost”.

“Smatram da je to apsolutno normalan put razvoja vanjskih veza Srbije. Nadam se da je Zapad uvidio greške koje je načinio s Ukrajinom, pogotovo ako se uzme u obzir da tom zemljom trenutno ne upravlja predsjednik već radikalna vojna struja”, rekao je Lavrov.

Istovremeno, ukazuje da “EU sa Srbijom vodi pregovore oko svih financijskih, ekonomskih i drugih pitanja, međutim isto tako joj daje signale da u Uniju neće ući sve dok ne prizna Kosovo i u potpunosti ne preuzme vanjskopolitički vektor Bruxellesa, što podrazumijeva uvođenje antiruskih sankcija”.

Razočaran odnosom Crne Gore

“U suvremenom svijetu takvi ultimatumi su krajnje nepristojni i ne priliče jednoj strukturi kao što je Europska unija. Ako pogledate, na Balkanu ne postoji nijedna zemlja u kojoj američki i europski veleposlanici ne bi tražili da se prijateljstvo s Rusijom prekine”, istaknuo je šef ruske diplomacije.

To se, kako dalje objašnjava, najviše vidi u Crnoj Gori s kojom je Rusija uvijek imala dobre odnose.

“Ne razumijem zašto su se Crnogorci upleli u tu rusofobičnu kampanju. Cijela ta inicijativa da se Crna Gora što prije uvuče u NATO u suprotnosti je sa svim obećanjima, još kada se objedinjavala Nemačka, da se Alijansa neće proširiti ni centimetar”, ukazao je Lavrov.

Takva politika je u suprotnosti sa zdravim razumom, budući da se na taj način na Balkanu pravi konfrontacijska zona, dodaje Lavrov.

No i tvrdi da Zapadni Balkan “neće postati bure baruta ukoliko Europa ne prestane zatvarati oči na sve zločine koji se događaju na Kosovu”, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije