Lavrov: Evropa zainteresirana za Turski tok

Ruski predsjednik je 1. decembra 2014. objavio da u 'sadašnjim uvjetima Moskva neće realizirati projekat Južni tok' (EPA)

Situacija s plinovodom Južni tok je potpuno jasna i taj projekat je obustavljen zbog diskriminatornog odnosa Evropske komisije, izjavio je u srijedu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te dodao da se Evropa sada preusmjerila na projekat plinovoda “Turski tok”, javljaju agencije.

“Situacija s Južnim tokom je potpuno jasna. Projekat je, nažalost, obustavljen, jer je, prije svega, bio na meti diskriminatorskog odnosa EK-a”, rekao je on na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenose ruski mediji.

Lavrov je dodao kako je Evropa trenutno zainteresirana za novi projekat plinovoda Turski tok, koji bi trebao povećati energetsku sigurnost Evrope zaobilazeći tranzitne države.

Alternativni projekat

“Trenutno predlažemo alternativni projekat, takozvani Turski tok, koji je već probudio interes Evrope i već su održani konkretni pregovori. Vjerujemo da će ovaj projekat biti završen i da će povećati energetsku sigurnost Evrope, štiteći je od problematičnih tranzitnih država”, zaključio je Lavrov, prenosi Itar Tas.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 1. decembra 2014. godine, tokom posjete Turskoj, objavio da u “sadašnjim uvjetima Moskva neće realizirati projekat Južni tok”, jer nije dobila dozvolu od Bugarske i Evropske unije.

On je istovremeno najavio kako je Moskva spremna izgraditi drugi sistem plinovoda do Turske i napraviti gasno čvorište na granici Turske i Bugarske.

Izvor: Agencije