Lavrov i Zarif o bitnim pitanjima i nuklearnom sporazumu

Sergej Lavrov, Mohammad Javad Zarif, Rusija, Iran
Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif telefonski su razgovarali o bitnim pitanjima (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov iranski kolega Mohammad Javad Zarif razgovarali su telefonski o situaciju u vezi s iranskim nuklearnim sporazumom i pripremama za peti summit Kaspijskih zemalja, prenosi Fena agenciju TASS.

“Ministri su razgovarali o bilateralnoj suradnji i razmjeni mišljenja u vezi nekoliko bitnih međunarodnih i regionalnih pitanja s fokusom na iranski nuklearni sporazum”, navedeno je u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma

Američki predsjednik Donald Trump je 8. svibnja najavio povlačenje SAD-a iz sporazuma jer, prema njegovim riječima, Iran i dalje ima mogućnost napraviti nuklearnu bombu zaobilazeći sve restrikcije i najavio vraćanje sankcija Iranu.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani ponovio je predanost svoje zemlje sporazumu, kazavši da će Teheran nastaviti s ispunjavanjem svojih obveza, no upozorio je kasnije svjetske sile da je Teheranu gotovo nemoguće ostati dio nuklearnog sporazuma ako ne bude mogao profitirati od tog dogovora nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Američke Države.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je razočarenje odlukom Washingtona, nazvavši takvu odluku pokrićem za politički obračun s Iranom.

Lideri kaspijskih zemalja – Azerbajidžan, Iran, Kazahstan, Rusija i Turkmenistan – održat će sastanak početkom kolovoza u Kazahstanu.

Rouhani: Sve bolji odnosi s Rusijom

Iranski predsjednik Hassan Rouhani izjavio je nedavno kako Teheran i Moskva moraju pojačati dijalog nakon američke odluke da napusti nuklearni sporazum iz 2015. godine.

On je to kazao tijekom susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na sastanku Šangajske organizacije za suradnju.

“S obzirom na nelegalni izlazak SAD-a iz sporazuma, potreban je još ozbiljniji i važniji dijalog između naših država”, rekao je Rouhani.

Prema riječima iranskog predsjednika, odnosi Rusije i Irana su sve pozitivniji.

“Svakim danom oni se dalje razvijaju”, istaknuo je Rouhani, navodi ruska novinska agencija.

Izvor: Agencije