Lavrov: Jako loši odnosi Rusije i Britanije

Johnson i Lavrov razmijenili su brojne optužbe (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je svog britanskog kolegu Borisa Johnsona da su odnosi između Rusije i Velike Britanije “na jako niskoj razini, ali ne na inicijativu Moskve”.

“Primijetili smo kako i vi, i naše druge zapadne kolege imaju svoja stajališta o razlozima takve situacije i preferiraju te razloge javno iznositi. Мi bismo htjeli zajednička pitanja razmatrati izravno, ne preko mikrofona nego oči u oči”, rekao je Lavrov tokom sastanka u Moskvi, a prenose ruski mediji.

Lavrov je također naglasio da Moskva i London trebaju jedni druge, ali da se odnosi moraju graditi na temelju ravnopravnosti.

“Unatoč različitim stajalištima o nizu pitanja, mi moramo surađivati i mi smo za te spremni na temelju ravnopravnosti, uzajamnog poštovanja i težnje za pronalaženjem obostrano prihvatljivih dogovora”, naglasio je Lavrov, koji smatra da je osnovna zadaća sastanka s Johnsonom odrediti konkretne korake za poboljšanje odnosa.

“Nadam se da ćemo danas moći ocijeniti situaciju u tim odnosima, uključujući zamrznuto stanje niza mehanizama bilateralne suradnje. Stoga je ovo prilika i za analiziranje pozitivnih trendove koji se razvijaju u trgovinsko-gospodarskim odnosima”, dodao je.

Johnson: Ja sam predani rusofil

Britanski šef diplomacije Johnson želi obnovu odnosa između dviju zemalja, te je izjavio kako je “predani rusofil”.

“Nema dvojbe da želim poboljšanje odnosa između naših naroda, ali to ne umanjuje poteškoće koje trenutačno imamo u odnosima. Moramo naporno raditi kakao bi riješili te poteškoće i krenuli naprijed”, ocijenio je Johnson.

Ukazao je i kako je njegov posjet Moskvi prvi dolazak jednog britanskog šefa diplomacije u rusku prijestolnicu u posljednjih pet godina, ocijenivši to kao posljedicu “teškog vremena u odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Rusije”.

Britanija i Rusija imaju različita stajališta o Ukrajini, kibernetičkim aktivnostima, Sjevernoj Koreji, LGBT zajednici, ali kao stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, dvije strane “moraju zajedno raditi”, smatra Johnson.

Agencije prenose i kako je iskoristio priliku i za to da kaže ruskom kolegi kako postoji “obilje dokaza” da se Moskva miješala u strane izbore te da pokušaji uplitanja u prošlogodišnji referendum o Brexitu nisu uspjeli.

Izvor: Agencije