Lavrov: Kraj sporazuma s Iranom loš je primjer za S. Koreju

Šef ruske diplomatije kaže da je nedopustivo ratovanje na Korejskom poluotoku (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će se, ako propadne nuklearni sporazum s Iranom, Sjeverna Koreja teško željeti saglasiti s međunarodnom zajednicom u vezi sa svojim programom nuklearnog naoružanja.

“Ako se sporazum s Iranom raskine, zašto bi Sjeverna Koreja pristala odustati od svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija?”, rekao je on na konferenciji za novinare na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi Reuters.

Lavrov je odbacio ideju o ponovnim pregovorima o nuklearnom sporazumu s Iranom, naglasivši da se zabrinutost SAD-a u vezi s ponašanjem Teherana može riješiti van tog sporazuma, navodi AFP.

Šef ruske diplomatije rekao je i da je nedopustivo nedjelovanje kad je riječ o nuklearnim i raketnim programima Sjeverne Koreje, ali i ratovanje na Korejskom poluotoku.

‘Antiruska histerija’

“Nedopustivo je mirno posmatrati opasne poduhvate Sjeverne Koreje, ali je jednako nedopustivo i ratovati na Korejskom poluotoku”, rekao je Lavrov, prenosi agencija TASS.

Odgovarajući na pitanja novinara, Lavrov se osvrnuo i na odnose SAD-a i Rusije, upozorivši da nedostatak koordinacije između dvije strane zbog, kako je naveo, “antiruske histerije” ometa rješavanje globalnih problema.

Kazao je da niko nije iznio nijedan jedini dokaz u prilog optužbama za miješanje Rusije u američke predsjedničke izbore.

Također je rekao da rusko-američki odnosi trpe ne zbog sukoba nego zbog naslijeđa administracije bivšeg predsjednika SAD-a Baracka Obame.

Ukazao je i na potrebu za koordiniranom akcijom ruske i američke vojske kako bi se zadao konačan udarac “teroristima” u Siriji.

Izvor: Agencije