Lavrov: Moskva ne vrši pritisak na Srbiju

Dačić i Lavrov razgovarali su i o obustavi gradnje Južnog toka (EPA)

Moskva ne vrši nikakav pritisak na Srbiju, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 

Predsjedavanje Srbije Organizacijom za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) od 1. januara je veliki izazov, a Moskva smatra kako Beograd može biti pošten posrednik u rješavanju konflikata.

Lavrov se zalaže i za jačanje i širenje monitoriong Misije OSCE-a u Ukrajini.

Srbija na čelu OSCE-a

Iz Beograda su stigla uvjeravanja kako će Srbija OSCE iduće godine voditi objektivno i nepristrano.

Ivica Dačić sljedeće nedjelje planira posjetiti i Kijev, a dvojica ministara u Moskvi su razgovarali i o drugim pitanjima, poput ukinutog projekta gasovoda Južni tok.

„Naravno, razočarani smo zbog Južnog toka i situacije, jer smo puno toga u njega uložili, ne samo ekonomski već i politički. Za sada jedini pravac odakle gas dolazi u Srbiju iz Rusije jeste preko Ukrajine. Imajući u vidu sva dešavanja u prošlosti Srbija ne sme ostati samo na tom pravcu“, kazao je Ivica Dačić.

Sergej Lavrov je kritikovao najavu ukrajinskog predsjednika da će ta zemlja ukinuti neutralni status i priključiti se NATO-u.

Također je komentarisao ponašanje zapadnih zemalja.

 „Ne vidimo nikakav spor sa Zapadom oko Ukrajine. Ali vidimo seriju akcija sa Zapada koje su dovele do nekažnjenog puča, što je jučer kazao i predsjednik Putin, ili djelovanje, odnosno nedjelovanje Zapada, koji krši svoje obaveze“, zaključio je Lavrov.

Izvor: Al Jazeera