Lavrov: Moskva neće prva ukinuti sankcije EU-u

Lavrov kazao da je Moskva objavila sankcije kao odgovor "'z očiglednog razloga' i da je morala da pravedno postupi (Arhiva)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva ispravno postupila što je uvela protivmjere Evropskoj uniji kao odgovor na evropske sankcije koje su joj nametnute.

On je, u intervjuu austrijskom sedmičniku Profil, istakao da je Moskva objavila sankcije kao odgovor “iz očiglednog razloga” i da je morala da pravedno postupi, prenosi Tass.

“Evropske sankcije ograničavaju mogućnosti da naše banke dobijaju pozajmice za finansiranje poljoprivrednog sektora, što bi moglo da znači da bi poljoprivredni proizvođači EU-a mogli da izvuku koristi iz uslova nepravednog nadmetanja”, rekao je ruski ministar.

‘Cinkanje za sir’

Lavrov je naglasio da Moskva nije prva uvela sankcije, pa ih neće prva ni ukinuti.

“Zar hoćete da mi ostanemo pod evropskim sankcijama, a da ukinemo svoje”, kazao je Lavrov.

Ruska federalna služba za nadzor zaštite potrošača Rospotrebnadzor predložila je ranije uvođenje kazne do 77 eura za građane koji prevoze i skladište robu koja podliježe ruskim uvoznim sankcijama, pri čemu bi se u otkrivanju prekršaja oslanjala na prijave građana, a nezavisni ruski mediji taj potez nazivaju “cinkanjem za sir”.

Dok se za građane predviđaju kazne između 46 i 77 eura (3.000-5.000 rubalja), individualnim poduzetnicima uhvaćenim na djelu prijeti između 462 i 771 eura (30.000-50.000 rubalja), a pravnim osobama od 1.079 do 1.542 eura kazne (70.000-100.000 rubalja). U svim slučajevima predviđena je i mogućnost konfiskacije sporne robe.

Izvor: Agencije