Moskva: SAD krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa

Sergej Lavrov, Rusija
Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Washingtonom (EPA)

SAD krše odredbe sporazuma o uništavanju raketa kratkog i srednjeg dometa (INF), dok Rusija nastavlja da poštuje taj dokument, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

“(Ruski) predsjednik (Vladimir) Putin izričito je u više navrata odbacio optužbe protiv Rusije u pogledu kršenja sporazuma INF”, rekao je Peskov, prenio je TAS S.

On je ocijenio da bi najavljeno povlačenje SAD iz sporazuma “učinilo svijet mnogo opasnijim”, prenio je AP.

Moskva očekuje od Washingtona zvanično objašnjenje o saopćenju američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s njegovim planovima o povlačenju iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa – INF, izjavio je ranije u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Što se tiče stava SAD-a o Sporazumu INF, dosad nisam vidio odluku američkog predsjednika. Čuo sam za najavljene planove. Sada nije mnogo produktivno nagađati, pa ćemo sačekati zvanično objašnjenje naših američkih kolega”, rekao je on, prenosi agencija Tass.

Šef ruske diplomatije je poručio da je Moskva spremna za kontakte s Washingtonom putem bilo kojih kanala povodom Sporazuma INF.

“Ako je savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a John Bolton spreman to uraditi [pružiti objašnjenje u vezi sa Sporazumom], mi ćemo ga, naravno, saslušati i potom procijeniti kako stoje stvari”, kazao je Lavrov.

Još nije pokrenuta procedura

Ako SAD želi to učiniti nekim drugim kanalima, dodao je, Rusija će biti spremna i za takve kontakte “i tada će definirati svoj stav, koji će proisteći ne iz namjera, već iz jasno izraženih odluka”.

Lavrov je rekao da Washington još nije pokrenuo proceduru napuštanja Sporazuma INF, koja je propisana tim dokumentom.

“Sporazum sadrži propisanu proceduru, koja podrazumijeva mogućnost povlačenja. Međutim, ta procedura još nije pokrenuta”, zaključio je šef ruske diplomatije.

‘Svijet će biti opasniji’

Predviđeno povlačenje SAD-a iz važnog nuklearnog ugovora potpisana u vrijeme hladnog rata, koje je prije dva dana najavio Donald Trump, “učinit će svijet opasnijim”, izjavio je Kremlj.

“Inicijative tog tipa, ako se provedu, učinit će svijet opasnijim”, kazao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, rekavši da čeka “objašnjenja” Washingtona. 

“Ukidanje tog dokumenta naštetit će svjetskoj stabilnosti i sigurnosti”, dodao je on. 

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da SAD predviđa izaći iz ugovora INF (Intermediate Nuclear Forces Treaty) o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa, koji su 1987. potpisali sovjetski i američki čelnici iz tog doba Mihail Gorbačov i Ronald Reagan. 

Trump optužuje Rusiju da ne poštuje taj ugovor “već puno godina”. 

Kremlj je pak u ponedjeljak objavio da se “kategorički ne slaže” s tim optužbama. “Rusija je bila i ostaje privržena tom ugovoru”, kazao je Peskov. 

Također je rekao da će Rusija biti prisiljena odgovoriti na isti način ako Sjedinjene Države počnu razvijati nove rakete srednjeg dometa.

Izvor: Agencije