Lavrov: Napad koalicije SAD-a u Siriji je akt agresije

Međunarodna koalicija protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) predvođena SAD-om napala je snage bliske sirijskoj vladi (Reuters)

Moskva je danas osudila napad koalicije koju predvode SAD na prorežimske borce u Siriji, karakterišući taj potez kao akt agresije koji je ciljao najefektivnije snage koje se bore protiv boraca ISIL-a u ratom razorenoj zemlji, javlja AFP.

“To je bio akt agresije koji krši teritorijalni suverenitet Sirije i namjerno je, ili ne, pogodio one snage koje su najefektivnije u borbi protiv terorista na tom području”, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Kako su ranije prenijele agencije, međunarodna koalicija protiv Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL) predvođena SAD-om napala je snage bliske sirijskoj vladi, koje su se približile bazi gdje specijalci koalicije obučavaju pobunjenike.

Ignorisana upozorenja koalicije

U saopštenju Pentagona koje je AP ranije prenio, navodi se da se napad dogodio pošto su snage koje podržavaju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ušle u oblast nedaleko od baze koalicije na jugu Sirije sa tenkovima, artiljerijom, protivvazdušnim oružjem, drugim vozilima i više od 60 vojnika.

Takođe se navodi da su snage bliske Assadu ignorisale nekoliko upozorenja koalicije.

Avioni koalicije prethodno su 18. maja napali konvoj Assadovih snaga koji se kretao ka bazi At-Tanf u demilitarizovanoj zoni.

Izvor: Agencije