Lavrov o sankcijama: Opsesivna rusofobija SAD-a

Jean-Yves Le Drian, Sergej Lavrov, Francuska, Rusija
Francuski šef diplomatije je naglasio da Pariz ne želi izolaciju i ekonomsko slabljenje Rusije (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su nove sankcije SAD-a protiv ruskih kompanija i pojedinaca za žaljenje, ocijenivši da je rusofobija u SAD-u prešla sve granice.

“Mogu samo izraziti žaljenje zbog opsesivne rusofobije naših američkih kolega”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s francuskim ministrom Jean-Yves Le Drianom, prenosi Tanjug.

Američko ministarstvo finacija ranije je priopćilo da pojačava sankcije protiv ruskih pojedinaca i organizacija povezanih sa sukobom na istoku Ukrajine te da će one ostati na snazi sve dok Rusija ne ispuni obaveze prema mirovnim sporazumima iz 2014. i 2015. godine.

Nove sankcije koje je Washington najavio odnose se na 38 pojedinaca u Ukrajini i dvojicu ruskih vladinih dužnosnika i dvanaestak pojedinaca i organizacija koje djeluju na Krimu.

Pritisak na Rusiju

Sankcijama je svrha zadržati pritisak na Rusiji kako bi se pronašlo diplomatsko rješenje, rekao je ministar financija Steven Mnuchin, kako prenosi Hina.

Rusija je odmah upozorila na te objave i obećala odgovor.

Potez Washingtona uslijedio je samo dan nakon što je Europska unija produžila svoje sankcije Rusiji za još godinu dana.

Le Drian je, međutim, naglasio da Francuska ne želi izolirati Rusiju, prenosi AFP. 

“Ne tražimo izolaciju Rusije od ostatka Europe, niti njezino ekonomsko slabljenje. Moramo razumijeti jedni druge”, rekao je šef francuske diplomacije.

Izvor: Agencije