Lavrov: Obama nije govorio istinu o raketnom štitu

Lavrov: Moskva i Washington imaju različite stavove o borbi protiv ISIL-a (AFP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, kazao je kako mu se čini da američki predsjednik Barack Obama nije govorio istinu kada je 2009. godine rekao da raketni štit u Europi neće biti potreban u slučaju nuklearnog sporazuma s Iranom.

Dodao je da Moskva i Washington nemaju zajednički pristup prema borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL).

„Predsjednik Obama je 2009. javno kazao da ako se riješi pitanje iranskog nuklearnog programa, neće biti potrebe za raketnim štitom u Europi. Čini se da nije govorio istinu“, kazao je Lavrov u razgovoru za Channel News Asia, prenose agencije.

Ruski šef diplomatije sastao se u srijedu u Maleziji sa američkim državnim sekretarom Johnom Keryjem i nakon razgovora potvrdio da dvije strane smatraju ISIL zajedničkom prijetnjom, ali da nemaju zajednički pristup rješavanju tog pitanja.

„Svi se mi slažemo da je ISIL zajednička prijetnja i opće zlo. Slažemo se da moramo udružiti napore u borbi protiv te pojave što je prije i efikasnije moguće. Za sada nemamo zajednički pristup pitanju kako to učiniti, s obzirom na pat poziciju između raznih igrača na terenu, uključujući naoružane jedinice sirijske opozicije“, kazao je Lavrov.

Rusija smatra da činjenica da grupa ISIL zauzme ogromna područja u Siriji, znači da i oni koji se protive režimu Bashara al-Assada moraju udružiti snage s Damaskom kako bi se pobijedio zajednički neprijatelj.

Kerry i Lavrov su u Maleziji na sastanku zemalja članica ASEAN-a, a trojni sastanak u kojem je učestvovao i saudijski šef diplomatije Adel al-Jubeir održali su u Kataru u ponedjeljak.

Različito o Assadu

Lavrov je rekao da je formiranje „širokog protivterorističkog fronta“ bio jedna od glavnih tema sastanka Kerry-Lavrov-Jubeir.

Rusija je saveznik sirijskog predsjednika Assada koga su pomagali oružjem i novcem tokom građanskog rata koji traje više od četiri godine.

Sjedinjene Američke Države i monarhije Perzijskog zaljeva žele da Assad ode s vlasti.

Šest svjetskih sila, predvođenih SAD-om postiglo je nuklearni sporazum s Iranom 14. jula kojim Iran ograničava svoj program u zamjenu za ukidanje sankcija, no obje su strane jasno poručile da to ne znači i promjenu stajališta u regiji.

Jedan od ciljeva posjete Kerryja Bliskom istoku ove sedmice bio je uvjeriti arapske saveznike u dobrobit nuklearnog sporazuma za mir u regiji. 

Raketni štit Sjevernoatlantske alijanse, koji bi trebao biti kompletiran u narednim godinama, činit će vrlo snažan radar instaliran u Turskoj, rakete SM-3 raspoređene na fregatama tipa Aegis u Sredozemlju, uz presretače postavljene u Poljskoj i Rumuniji.

Komanda će se nalaziti u bazi Ramstein u Njemačkoj.

Raketni štit postao je tokom godina sjeme razdora između NATO-a i Rusije te je utjecao na zahlađenje odnosa po prvi put nakon pada Berlinskog zida.

Izvor: Agencije