Lavrov optužuje Washington da provocira Sjevernu Koreju

Sergej Lavrov, Rusija
Sergej Lavrov je zabrinut što se elementi američkog proturaketnog štita nalaze u Japanu i Južnoj Koreji (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u petak je optužio Sjedinjene Američke Države da provociraju Sjevernu Koreju kako bi se okrenuli vojnoj opciji u rješenju sjevernokorejskog nuklearnog problema.

“Zabrinjava što u posljednja dva mjeseca, tokom kojih Sjeverna Koreja nije izvodila testiranja i ispaljivala rakete, Washington nije izgledao zadovoljno i kao da je pokušavao iritirati ili provocirati Pjongjang”, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim kolegom Taro Konom.

U oktobru su mornarice SAD-a i Južne Koreje zajedno izvodile pomorsku vježbu, novu demonstraciju sile prema Sjevernoj Koreji.

Japan podržava SAD

Ove sedmice je američki predsjednik Donald Trump objavio da je SAD odlučio ponovo upisati Sjevernu Koreju na njihovu crnu listu “država koje podržavaju terorizam”, kako bi se izvršio dodatni pritisak na njen nuklearni program.

“Izgleda kao da Amerikanci čekaju da Sjevernokorejci izgube hladnokrvnost kako bi se konačno mogli okrenuti vojnim opcijama”, ocijenio je Lavrov.

“Američke vlasti su više puta izjavile da se razmatraju sve opcije, uključujući i vojnu”, podsjetio je.

Japanski premijer Shinzo Abe je rekao početkom novembra da Tokio podržava tu politiku Washingtona.

“Potrebno je iskoristiti sva moguća sredstva povećanjem maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju da okonča svoj nuklearni i balistički program”, rekao je u petak u Moskvi japanski ministar vanjskih poslova Kono.

Pjongjang ispalio dvije rakete

“To je prijetnja bez presedana ne samo za Japan i Rusiju, već za cijelu međunarodnu zajednicu. To je apsolutno neprihvatljivo”, naglasio je.

Sjeverna Koreja je u julu ispalila dvije međukontinentalne balističke rakete koje bi mogle stići do američke teritorije, a u septembru je izvela šesto nuklearno testiranje.

Lavrov je izrazio duboku zabrinutost Rusije što Japan i Južna Koreja postaju teritorije gdje se raspoređuju elementi globalnog američkog proturaketnog štita, pod izgovorom prijetnje iz Sjeverne Koreje.

Izvor: Agencije