Lavrov protiv vojne histerije u vezi sa S. Korejom

Lavrov navodi da žali zbog akcija konfrontacije sa britanskim vlastima (Reuters)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov osudio je “vojnu histeriju” koja se pokrenula zbog nuklearnih i raketnih proba Sjeverne Koreje.

Lavrov pritom nije izravno spomenuo SAD, ali je dodao da bi “takva vrsta histerije vodila u katastrofu”, prenosi AFP.

“Odlučno osuđujemo nuklearne i raketne avanture Pjongjanga, ali vojna histerija ne predstavlja samo put u slijepu ulicu nego katastrofu”, kazao je Lavrov.

Istodobno je osudio unilateralne američke sankcije Iranu, koje, kako je kazao, podrivaju sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Po njegovu mišljenju, unilateralne sankcije ugrožavaju kolektivnu prirodu međunarodnih napora i prijete implementaciji zajedničkog sporazuma iz 2015. između Irana i šest svjetskih sila, prenosi Reuters.

Haley: Trump ne želi rat

Ranije je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley izjavila da Donald Trump zapravo ne želi rat s Pjongjangom.

“Nitko ne želi rat, predsjednik ne želi rat. Pokušali smo to uraditi posredstvom dijaloga, pokušali smo to uraditi primjenom sankcija, pokušali smo na svaki mogući diplomatski način i ni dalje ne odustajemo”, rekla je Haley za CBS.

Američka televizija navodi kako primjećuje promjenu u odnosu na upozorenje o “totalnom uništenju” Sjeverne Koreje, koje je Trump prethodno uputio.

Haley tvrdi da Washington ima “puno vojnih opcija” u odnosu na sjevernokorejsku vlast i da je pitanje kako privući pozornost tamošnjeg vođe Kim Jong-una.

“Nitko ne zna kako mu privući pozornost, tako da sve što možete jest nastaviti mu stavljati do znanja što bi se moglo dogoditi ako ne prestane raditi to što radi. Svi žele doprijeti do Kima, to je problem, ali jednostavno ne znamo kako”, rekla je Haley.

Izvor: Agencije