Oglasi

Lavrov: Rusija se zalaže za stabilnost Balkana

Na sastanku s Igorom Crnatkom, ministar vanjskih poslova Rusije istakao važnost evropskog puta BiH i ekonomskih veza.
Lavrov i Crnadak razgovarali su i o političkoj i sigurnosnoj situaciji Fena

Ruska Federacija izuzetno je zainteresovana za dugoročnu stabilnost i prosperitet cijelog regiona, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine nakon sastanka Sergeja Lavrova i Igora Crnatka u Nikoziji.

Ministri vanjskih poslova Rusije i BiH razgovarali su o jačanju ekonomskih veza i vanjskotrgovinske razmjene.  Diskutovali su i o političkoj situaciji u BiH i regionu.

Crnadak je istakao značaj podrške koju Rusija, članica Vijeća za provedbu mira, daje Dejtonskom sporazumu i potrebi za postizanjem unutrašnjeg dogovora u BiH.

Klirinški dug Rusije

Na sastanku je naglašeno da Rusija poštuje opredjeljenje BiH da se pridruži Evropskoj uniji, te da cijeni odluku svih nivoa bh. vlasti da se istovremeno razvijaju dobri odnosi sa Rusijom.

Ministri su konstatovali da najvažniji segment saradnje u narednom periodu treba biti ekonomija i veća vanjskotrgovinska razmjena, te je konstatovan veliki značaj sastanka Međudržavne komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između BiH i Rusije, koji je nakon duže pauze održan u Moskvi.

Crnadak se zahvalio Lavrovu za potpisivanje Sporazuma o klirinškom dugu Rusije prema BiH, u iznosu od 125 miliona dolara.

Crnadak je posebno istakao značaj odluke Vlade Ruske Federacije da u školskoj 2016/2017 godini dodijeli 40 državnih stipendija studenima iz BiH.

Izvor: Agencije