Lavrov: SAD se nema namjeru povući iz Sirije

'Odnosi Rusije i Zapada veoma su loši', ustvrdio je Lavrov (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u utorak da Sjedinjene Američke Države nemaju namjeru napustiti Siriju, uprkos tvrdnjama Washingtona da ima takve planove, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Lavrov je izjavio novinarima u Pekingu da se nada da će postati jasnije kako da se sarađuje na rješenju sirijske krize nakon kontakata s kolegama iz Francuske.

Komentarišući zajedničku izjavu ministara vanjskih poslova grupe sedam vodećih svjetskih industrijskih sila, koji su bili jedinstveni u osudi Rusije, Lavrov je izjavio da je to očita “rusofobna logika”, dodaje RIA Novosti, prenosi Reuters.

‘Gore nego za Hladnog rata’

I ranije ovog mjeseca ministar vanjskih poslova Rusije rekao je da je odnos Rusije i Zapada lošiji nego u vrijeme Hladnog rata, jer je tada postojala komunikacija, a nije bilo opsesije rusofobijom.

“Mislim da je [odnos] lošiji. Tokom [Hladnog] rata postojali su kanali komunikacija i nije bilo opsesije rusofobijom, što izgleda kao genocid sankcijama”, rekao je tada Lavrov.

Lavrov je izrazio nadu da ljudi na Zapadu, uključujući i one na vlasti, znaju koliko je situacija opasna.

On je u tom intervjuu, čiji su dijelovi objavljeni u ponedjeljak, također demantovao američke navode da je Rusija uklanjala dokaze s mjesta na kojem je, navodno, u Siriji izvršen hemijski napad.

Zračni napadi na Siriju

“Ne mogu biti nekulturan sa šefovima država, ali pozivate se na čelnike Francuske, Velike Britanije i SAD-a, a, da budem iskren, svi dokazi na koje se oni pozivaju oslanjaju se na navode iz medija i s društvenih mreža. Taj se napad nije dogodio. Ono što se dogodilo bila je planirana predstava”, rekao je Lavrov.

Američke, britanske i francuske snage izvršile su zračne napade na Siriju prošle subote, kao odgovor na napad hemijskim oružjem u kojem su početkom mjeseca u sirijskom gradu Doumi ubijeni deseci ljudi, dok je Rusija poručila da napad neće proći bez posljedica.

Napad na Siriju najveća je intervencija zapadnih sila protiv Bashara al-Assada u sedmogodišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Izvor: Agencije