Lavrov: SAD u Siriji pokušava formirati alternativne snage

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov kritizirao je djelovanje SAD-a u Siriji i pozorio da je bez SAD-a Iranski nuklearni sporazum mrtav (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je kako SAD u Siriji pokušava formirati alternativne snage.

“Izražavamo zabrinutost zbog oprečnih izjava SAD-a o pitanju formiranja graničnih snaga sigurnosti u Siriji. SAD pokušava formirati alternativne snage u Siriji”, kazao je Lavrov na konferenciji za medije u sjedištu Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku.

Na novinarsko pitanje o samom pokušaju formiranja alternativnih snaga, istaknuo je kako takav postupak uopće nije u skladu s ranijim obećanjima SAD-a.

‘Oprečno obećanjima’

“Pokušavaju formirati alternativne snage, a to je oprečno obećanjima koje su ranije dali u vezi s teritorijalnim integritetom Sirije”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova, kako prenosi Anadolija.

Na pitanje koje se odnosi na početak povlačenja ruskih vojnika iz Afrina, kazao je da je to ranije već demantirano.

SAD je nedavno najavio da će međunarodna koalicija protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama, grupom koju kontrolira Radnička stranka Kurdistana/Stranka demokratskog jedinstva, osnovati nove granične snage sigurnosti od 30.000 vojnika.

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je nedavno da Washington duguje Turskoj objašnjenje o navodu da SAD formira pogranične jedinice od 30.000 boraca te dodao da je taj problem “pogrešno prikazan”.

“Cijela situacija pogrešno je prikazana, pogrešno opisana, a neki ljudi kazali su pogrešne stvari. Uopće ne stvaramo granične sigurnosne snage”, rekao je Tillerson.

Tillerson je, između ostaloga, naveo da je rekao turskom šefu diplomacije Mevlutu Cavusogluu da su američke namjere obučiti lokalne snage kako bi se borile protiv ostataka ISIL-a u toj regiji.

Iranski sporazum ne može preživjeti ako se SAD povuče

Ruski šef diplomacije izjavio je u petak i da Iranski nuklearni sporazum ne može preživjeti ukoliko se SAD povuče iz njega.

“Taj sporazum se ne može provesti ako se jedan od njegovih sudionika jednostrano povuče iz njega. On će se raspasti, tada više neće biti sporazuma”, rekao je Lavrov novinarima u sjedištu UN-a, prenosi Tanjug.

On je rekao kako vjeruje da će SAD pokušati uvjeriti europske države da zauzmu isti stav kao i Washington.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prije tjedan dana da će se, ukoliko se “katastrofalni propusti” iz međunarodnog sporazuma iz 2015. godine ne poprave u roku od 120 dana, Washington povući iz njega.

Izvor: Agencije