Lavrov: Širenje NATO-a je kontraproduktivno

Ruski ministar vanjskih poslova kritizirao obustavu gradnje plinovoda Južni tok (EPA)

Širenje NATO-a na istok je kontraproduktivno, ocijenio je u ponedjeljak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora sa finskim šefom diplomatije Erkkijem Tuomiojom.

“Neprirodni pokušaj NATO-a da nastavi širenje na istok, kao i jačanja vojnih infrastruktura blizu granice, kontraproduktivan je i u suprotnosti s obvezama koje su zemlje članice NATO-a preuzele”, rekao je Lavrov, prenosi Hina.

Navodi da je širenje Sjevernoatlantskog saveza je u “suprotnosti s obvezama koje su zemlje članice NATO-a preuzele u okviru Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i s temeljnim aktom NATO – Rusija“.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nakon što je Moskva pripojila ukrajinski poluotok Krim NATO je pojačao svoj vojni sastav blizu granice između baltičkih zemalja i Rusije.

Kritika obustave gradnje

Ruski ministar vanjskih poslova je, također, kritizirao obustavu gradnje plinovoda Južni tok, koju je u nedjelju objavila Bugarska, na što su, kako smatra Lavrov, utjecale zemlje koje žele potkopati dijalog o energiji između Rusije i Evropske unije.

“Nedavno smo u Briselu čuli da će pregovori o Južnom toku biti zaleđeni dok Rusija ne prizna vlasti u Kijevu. Čini li vam se to konstruktivnim?”, pitao je Lavrov.

“Brisel je vođen željom da kazni, da se osveti, a ne prirodnom namjerom da putem svojih centralnih organizacija EU-a zagarantira ekonomske i druge interese, legitimne i prirodne svojih zemalja članica”, rekao je ruski ministar.

Gradnja Južnog toka trebala bi osigurati jugu Evrope dostavu ruskog plina čiji veliki dio prelazi preko Ukrajine koja do utorka mora platiti dug od više milijardi dolara kao i plin isporučen u junu, bez čega će Gazprom prekinuti isporuku plina.

Izvor: Agencije