Lavrov: Spreman sam da se sretnem sa Cavusogluom

Lavrov je najavio mogućnost da se u Beogradu sastane sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom (Tanjug)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je večeras da je spreman da se na marginama Ministarskog vijeća OESC-a u Beogradu susretne sa svojim turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom, ali i dodao da bi bilo žalosno da ne čuje ništa novo.

“Želimo da razjasnimo turski stav, pošto oni insistiraju na tom sastanku i da čujemo šta Turci žele da kažu, pored onoga što su rekli javno. Biće tužno ako ne bude ništa novo”, rekao je Lavrov novinarima na konferenciji za štampu sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem po dolasku u Beograd.

Lavrov je dodao i da Rusija ima da postavi neka pitanja Turskoj, demantujući istovremeno navode u turskim medijima da je u razgovoru sa Cavusogluom odbacio korištenje “vruće telefonske linije” 25. novembra.

“Ta linija je već postojala, ali Turci to nisu nijednom iskoristili”, rekao je Lavrov.

Tokovi nafte

Lavrov je iznio da Rusija predlaže da se zatvore tursko-sirijska i tursko-iračka granica kako bi se presjekli nelegalni tokovi nafte preko kojih se finansira Islamska država Irak i Levant i objasnio da se u tome mogu iskoristiti sa obe strane dobrovoljne jedinice Kurda koje su saveznice koalicije koju predvode SAD.

“Ako bi ISIL pokušao da spriječava uspostavljanje ovih barijera, siguran sam da će ruske zračne snage zajedno sa antiterorističkom koalicijom, na čijem čelu su SAD, biti u mogućnosti da pruže podršku iz zraka i spriječe te pokušaje“, rekao je Lavrov.

On je podsjetio da je Moskva već odavno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda upozoravala da Islamska država trguje naftom i dodao da će Rusija upoznati SBUN i generalnog sekretara UN o svim podacima koje ima o nelegalnoj trgovini naftom ISIL-a iz Iraka i Sirije sa Turskom.

“Te činjenice biće predstavljene u Vijeću sigurnosti UN-a”, rekao je on.

Lavrov je rekao i da nije potrebno istraživanje OESC-a, jer se ta organizacija ne bavi time i predugo bi trajalo.

Američki državni sekretar John Kerry i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, stigli su prethodno u Beograd gdje će učestvovati na Ministarskom sastanku OSCE-a i imati bilateralne susrete sa zvaničnicima Srbije.

Skup OSCE-a bit će prilika i za brojne susrete ministara, a očekuje se da će jedan o njih biti susret Lavrova i Kerryja.

U međuvremenu, Lavrov je najavio mogućnost da se u Beogradu sastane sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom, što bi bio njihov prvi susret nakon što su turski lovci prošle sedmice oborili ruski borbeni avion Su-24.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Kerryjem.

“Zahvalni smo američkoj podršci Srbiji na evropskom putu i zahvalni smo na sve boljim bilateralnim odnosima koje gradimo”, rekao je Vučić.

On je poručio da Srbija pokušava da očuva stabilnost, sigurnost i ekonomski napredak u zemlji, ali i u regiji.

“Smatramo to jednim od najvažnijih uslova za razvoj svih zemalja ovog dela Evrope”, rekao je.

Kerry je izrazio podšku Srbiji na njenom evropskom putu: “Čestitam vam jer vodite Srbiju na veoma važnom putu ka EU. Krećete se što je brže moguće ka EU, što mi potpuno podržavamo a što će biti dobro i za ekonomiju zemlje, građane i ostvarivanje prosperiteta.”

On je podsjetio da je sa Vučićem nedavno u Washingtonu razgovarao o svojoj posjeti Srbiji, rekavši da su tada razgovarali i “o izborima koje Srbija čini da bi unaprijedila ekonomsku sliku i privukla strane direktne investicije i približila se svjetskoj ekonomiji”.

Pohvalio je i inicijativu za dijalog sa Prištinom: “Izražavam poštovanje premijeru za inicijativu da uđe u dijalog sa kosovskom Vladom, da ostavi prošlost u prošlosti i da proba da nađe budućnost, koja će biti bolja, ljepša i prosperitertnija za sve ljude koji tamo žive.”

Dodao je da SAD dijeli interese sa svim zemljama regije kad je riječ o zajedničkom odgovoru na “izazov nasilnog ekstremizma koji pogađa Evropu, Bliski istok i druge dijelove svijeta”.

“Imamo obavezu i odgovornost da radimo na suprotstavljanju toj pošasti, da nađemo načina da sarađujemo i da se borimo za stabilnost i za mirnu demokratsku budućnost regije”, zaključio je.

Posjeta Kosovu

Kerry je u Beograd došao nakon posjete Kosovu.

Na prištinskom aerodromu sastao se s premijerom Isom Mustafom i ministrom vanjskih poslova Hashimom Thacijem, kao i zamjenikom premijera Branimirom Stojanovićem.

Kako je najavljeno, tokom sastanaka razgovaralo se o političkoj situaciji na Kosovu, dijalogu o normalizaciji odnosa sa Beogradom te o vladavini prava i borbi protiv ekstremizma, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

”Sjedinjene Američke Države igrale su ključnu ulogu u gotovo svakom procesu kroz koje je Kosovo prolazilo”, javlja naš reporter, te dodaje kako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Albanci među narodima u svijetu koji najviše podržavaju Amerikance.

Bez sastanka sa opozicijom

Ove godine Skupština Kosova je, nakon velikog međunarodnog pritiska, usvojila Zakon o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine koji će se baviti navodima da su pripadnici OVK-a počinili ratne zločine tokom rata na Kosovu. 

Sjedinjene Američke Države također podržavaju dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se vodi u Briselu, a kojem se protivi najveća opoziciona stranka na Kosovu, pokret Samoopredjeljenje.

To su ujedno bile i glavne teme razgovora državnog sekretara Johna Kerryja, premijera Kosova Isa Mustafe i njegovih zamjenika Hashima Thacija i Branimira Stojanovića.

Kerry se nije sastao s predstavnicima kosovske opozicije koji se snažno protive Sporazumu o osnivanju zajednice srpskih opština na Kosovu koji su ove godine u Briselu potpisali premijeri Kosova i Srbije, javio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije