Lavrov upozorava SAD da ne ‘primjenjuje silu’ u Venecueli

Lavrov i Pompeo su razgovarali i o situaciji u Siriji (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u utorak američkog kolegu Mikea Pompea da Sjedinjene Američke Države ne “primjenjuju silu” u Venecueli, istaknula je Moskva nakon što je Washington spomenuo mogućnost vojne intervencije, prenosi AFP.

U telefonskom razgovoru održanom “na američki prijedlog”, Sergej Lavrov je upozorio da se SAD ne treba miješati u unutrašnje poslove Venecuele, a naročito na primjenu sile kojom Washington prijeti, “kršeći tako međunarodno pravo”, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

“Izrazio je spremnost za konsultacije o venecuelskom pitanju uz poštovanje UN-ovih načela”, dodao je isti izvor.

Kritika novih sankcija Rusiji

Moskva je izvijestila da je Lavrov rokom tog razgovora kritikovao spremnost Washingtona na uvođenje novih sankcija Moskvi u vezi s trovanjem bivšeg dvostrukog ruskog agenta Sergeja Skripalja u martu u Engleskoj.

“Istaknuo je da bi takva, ničim opravdana mjera Washingtona samo pogoršala situaciju u vezi s bilateralnim vezama i atmosferu na međunarodnoj sceni”, istaknulo je rusko ministarstvo.

Lavrov i Pompeo su razgovarali i o situaciji u Siriji i složili se da je neophodan bilateralan dijalog za implementaciju Rezolucije 2254 SB UN koja se odnosi na pomirenje u Siriji.

Izvor: Agencije