Lavrov: Washington je kriv za tenzije na Korejskom poluotoku

Lavrov navodi da žali zbog akcija konfrontacije sa britanskim vlastima (Reuters)

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov poručio je kako se Rusija i dalje nada da bi tenzije na Korejskom poluotoku mogle biti smanjene, ali i da šanse za to “nisu velike zbog stava Washingtona”.

“Kad se situacija približava opasnoj crvenoj crti, jači i pametniji trebao bi napraviti ustupak. Za sada, pustite nas da se nadamo deeskalaciji iako šanse i nisu tako velike imajući u vidu stav Washingtona”, rekao je Lavrov u intervjuu za televizijsku postaju Rusija 1.

Prema njegovim riječima, SAD se najoštrije protivi inicijativi koju su pokrenule Rusija i Kina, a koja se odnosi na rješavanje situacije u vezi sa Sjevernom Korejom. S tim u vezi napravio je i paralelu između iranskog nuklearnog sporazuma i zahtjeva Washingtona Pjongjangu.

“Iranski sporazum bio je vrlo jasan: Iran napušta sve vojne aspekte svojih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija koje su uveli Ujedinjeni narodi, SAD i zapadne zemlje. Općenito, SAD zahtijevaju isto od Sjeverne Koreje. Sada kad SAD hoće da se povuče iz sporazuma, sjevernokorejski čelnici vide paralele”, rekao je Lavrov.

‘Vrlo opasne igre’

Smatra da je nuklearni problem na Korejskom poluootoku kompliciran zbog činjenice da SAD koristi sjevernoorejski nuklearni program kao pretpostavku da se razmjesti “apsolutno nesrazmjerno vojno prisustvo” u regiji.

“Osiguravanjem vojnih snaga u regiji Washington očito ima na umu ne samo Sjevernu Koreju već i Južno kinesko more, gdje Kina pregovara o teritorijalnim sporovima sa zemljama ASEAN-a. Veće prisustvo vojnih snaga u regiji može izazvati upotrebu vojnih sredstava za rješavanje tih sporova”, rekao je Lavrov.

“Mislim da su to vrlo opasne igre”, dodao je.

Protiv američkog oružja u Ukrajini

Govorio je i o situaciji u Ukrajini, ustvrdivši da je određeni broj utjecajnih europskih zemalja protiv isporuka američkog oružja Ukrajini, ali se suprotstavljaju takvim isporukama “tiho i ne u javnosti”.

“Europa ne šuti, već se tiho i skriveno protivi. Prema našim podacima, u razgovorima sa SAD-om oni izražavaju neslaganje u odgovoru na hitne zahtjeve Washingtona da se Europa pridruži tim isporukama”, rekao je Lavrov, a prenijele su ruske agencije.

Prema njegovim riječima, “SAD sada pokušava u te svoje planove uvući i države poznate po svom rusofobičnom raspoloženju – baltičke zemlje i Poljsku”.

“Imamo podatke da velike, utjecajne europske države odlično shvaćaju opasnost od takvih djelovanja i pokušavaju urazumiti svoje susjede, jer su se Amerikanci s Kanađanima već angažirali na tim isporukama. I to je žalosno”, ocijenio je Lavrov.

Kijev godinama traži od SAD-a isporuke novih tipova oružja, prije svega protutenkovskog naoružanja.

Krajem prošle godine iz State Departmenta je potvrđeno da je Washington odlučio osigurati Ukrajini “poboljšane obrambene sposobnosti kao dio napora da se u toj zemlji stvori dugoročni obrambeni kapacitet, obrani njen suverenitet i teritorijalni integritet”.

Izvor: Agencije