Lazarat pod punom kontrolom policije

Prvi put nakon više godina albanska policija je uspjela uspostaviti potpunu kontrolu nad selom Lazarat na jugu države, mjestom koje je poznato kao centar uzgajivača i trgovaca kanabisom. Novinar Al Jazeere Avni Ahmetaj pratio je akciju policije u ovom selu.

Zapaljeno čitavo brdo na kojem je uzgajana marihuana i rupe od metaka na policijskim punktovima podsjećaju na sukobe koje su posljednjih pet dana vodili trgovci drogom iz Lazarata i policija.

Stanovnici ovog sela na jugu Albanije ne žele govoriti o tome. Hetem Zaqaj, koji je proteklu godinu radio u Lazaratu, jedan je od rijetkih koji se usuđuju da priča pred kamerom.

“Mislim da je politika umiješena ovdje jer nije moguće da cijelo selo uzgaja nešto, a da o tome ne znaju političari. Mislim da su oni to dozvolili do sada, a sada je vrijeme da se zakon provodi svugdje isto”, kaže on.

Od okončanja sukoba rijetko ko prolazi seoskim ulicama. Prije tri dana na ovom mjestu, na meti trgovaca drogom, našao se i automobil jedne novinarske ekipe.

Troje ranjenih, 14 uhapšenih

Artan Hoxha je novinar koji posljednjih 20 godina izvještava o onome što se dešava u Lazaratu. Kaže da je posljednja policijska akcija prekretnica za budućnost Albanije.

“Akcija policije je odlučujuća između dobra i zla, jer će od ishoda zavisiti dalji tok borbe protiv uzgajivača i trgovca drogom. Selo Lazarat je važno mjesto jer, prema izvještaju italijanske Garde de Financie, u ovoj regiji se uzgaja 319 hektara marihuane, koji će proizvoditi 900 tona droge, a koja će na tržištu EU-a vrijediti 4,5 milijardi eura, što je gotovo jednako budžetu Vlade Albanije”, ističe Hoxha.

Većina droge je zapaljena od samih uzgajivača prije nego što je policija ušla u selo, navodi Al Jazeerin novinar Ahmetaj.

“Albanska policija u selu Lazarat nastavlja potragu za drogom i za osobama za koje se sumnja da su pucali na policiju. Većina meštana danas je prvi put nakon više godina u selu videla policiju kako patrolira ulicama koje su do juče kontrolirali uzgajivači i šverceri droge”, dodaje.

Tokom akcije zaplijenjena je droga u vrijednosti od više od 30 miliona eura. Uništeno je više od 800.000 stabljika kanabisa, ranjeno je troje ljudi, a 14 osoba je uhapšeno. Do akcije je došlo samo nekoliko dana uoči odluke članica EU-a o tome hoće li Albaniji dati status kandidata.

Izvor: Al Jazeera