Lazio, Genoa i Lecce pod istragom

Među osam osumnjičenih nogometaša nalazi se i igrač sredine terena rimskog Lazija Stefano Mauri (Reuters)

Nogometni savez Italije (FICG) saopćio je u srijedu da je protiv Lazija, Genoe i Leccea, kao i osmorice igrača, pokrenuta istraga zbog umiješanosti u namještanje utakmica i nelegalno klađenje u sezoni 2010-11, javlja agencija Reuters.

Među igračima koji su optuženi za „prevaru u sportu“ nalaze se Stefano Mauri (Lazio), Omar Milanetto (Genoa) i tadašnji prvotimci Leccea Massimiliano Benassi, Stefano Ferrario i Antonio Rosati.

Mauri i Milanetto su bili privedeni po jednu sedmicu prošle godine na osnovu naloga tužitelja koji istražuju slučaj.

Sumnja se da su namještena dva posljednja meča Lazija, u kojima je rimski tim prvo pobijedio Genou kod kuće sa 4:2, a zatim istim rezultatom slavio na gostovanju u Lecceu.

Tokom prošlogodišnje istrage, tužitelj iz Cremone Roberto Di Martino je kazao kako postoji „izobilje“ dokaza kada je riječ o meču Lecce – Lazio.

Oduzimanje bodova

On je kazao kako su „kockari“ na navedenim mečevima zaradili oko dva miliona eura, dok su na potkupljivanje igrača potrošili oko 600.000.

Ukoliko se dokaže krivica za „objektivnu odgovornost“, navedeni klubovi mogli bi biti kažnjeni oduzimanjem bodova naredne sezone.

Također, pokrenut je postupak protiv Marija Cassana  i Carla Gervasonija (Piacenza) i Alessandra Zamperinija (Fidene) zbog sumnje da su namještali utakmice u nižem rangu.

Cassano i Zamperini već služe kaznu od pet godina suspenzije bavljenja nogometom iz prošle godine zbog različitih slučajeva.

Saslušanje o ovom slučaju bit će održano 24. jula.

Izvor: Agencije